Κινέζοι ερευνητές προχωρούν σε κλινικές μελέτες εμφυτευμάτων εγκεφάλου που ανταγωνίζονται τη Neuralink του Μασκ. Κινέζοι ερευνητές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι σκοπεύουν να έχουν εμφυτεύσει εγκεφαλικά τσιπ σε 12 ασθενείς με παράλυση έως το τέλος του έτους, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να τους δώσει το προβάδισμα έναντι της Neuralink του Έλον Μασκ, η οποία έχει μέχρι σήμερα πραγματοποιήσει παρόμοιες επεμβάσεις μόνο σε τρεις ανθρώπους. Η κρατική εταιρεία NeuCyber, σε συνεργασία με το Κινεζικό Ινστιτούτο Έρευνας Εγκεφάλου (CIBR), έχει ήδη εμφυτεύσει το τσιπ Beinao No. 1 σε τρεις ασθενείς, ενώ άλλοι δέκα αναμένονται να υποβληθούν στην επέμβαση εντός του τρέχοντος έτους.
Το τσιπ τοποθετείται στην επιφάνεια του εγκεφάλου και αναγνωρίζει τις προθέσεις του χρήστη, επιτρέποντας τη χειριστή ηλεκτρονικών συσκευών. Παρόλο που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία του, βίντεο από κρατικά μέσα δείχνουν ασθενείς με παράλυση να χειρίζονται ρομποτικούς βραχίονες και να μεταδίδουν τις σκέψεις τους σε οθόνες.
Ο Λούο Μίνμιν, διευθυντής του CIBR και επικεφαλής επιστήμονας της NeuCyber, δήλωσε ότι το επόμενο έτος θα ξεκινήσουν επίσημες κλινικές μελέτες με περίπου 50 ασθενείς, εφόσον λάβουν τις απαραίτητες άδειες από τις ρυθμιστικές αρχές. Η ταχεία πρόοδος των δοκιμών θα μπορούσε να δώσει στην εταιρεία πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες, όπως η Synchron, που είναι επικεφαλής στην κούρσα κλινικών μελετών και έχει επενδύσει ο Τζεφ Μπέζος και ο Μπιλ Γκέιτς. Αυτή έχει εμφυτεύσει το εγκεφαλικό της τσιπ σε 10 άτομα μέχρι στιγμής, έξι στις ΗΠΑ και τέσσερις στην Αυστραλία.
Τα τσιπ της Neuralink, που έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους στις πρώτες δοκιμές, είναι ασύρματα και εισάγονται μέσα στον εγκέφαλο, ώστε να βελτιώνεται η ποιότητα του σήματος. Αντίθετα, το Beinao No. 1 είναι ένα ημι-επεμβατικό εμφύτευμα που απλά αγγίζει την επιφάνεια του εγκεφάλου, θυσιάζοντας την ποιότητα του σήματος για να μειώσει τον κίνδυνο βλάβης ή άλλων επιπλοκών. Επίσης, το CIBR και η NeuCyber έχουν αναπτύξει και ένα δεύτερο, ασύρματο τσιπ, το Beinao No. 2, το οποίο είναι παρόμοιο με τη συσκευή της Neuralink και προγραμματίζεται να δοκιμαστεί σε ασθενείς εντός 12 έως 18 μηνών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr