Κινεζικός δορυφόρος θέτει νέο ρεκόρ στην κβαντική επικοινωνία

Κινεζικός δορυφόρος θέτει νέο ρεκόρ στην κβαντική επικοινωνία

Δορυφόρος της Κίνας κατέρριψε ρεκόρ κβαντικής επικοινωνίας, μεταδίδοντας κρυπτογραφικά κλειδιά σε μεγάλες αποστάσεις. Ένας οικονομικά προσιτός πειραματικός δορυφόρος από την Κίνα έχει καταρρίψει το προηγούμενο ρεκόρ απόστασης στην κβαντική επικοινωνία, επιτυγχάνοντας τη μετάδοση ενός κρυπτογραφικού κλειδιού, το οποίο παραμένει απαραβίαστο, στην άλλη πλευρά του κόσμου. Το μήνυμα εστάλη στον δορυφόρο από μια στέγη στο Πεκίνο και στη συνέχεια μεταδόθηκε στο Πανεπιστήμιο του Στέλενμπος στη Νότια Αφρική, καλύπτοντας μια απόσταση σχεδόν 13.000 χιλιομέτρων. Η κρυπτογραφική αυτή μέθοδος χρησιμοποιήθηκε για την αποκρυπτογράφηση δύο εικόνων, μεταξύ των οποίων μια φωτογραφία του Σινικού Τείχους.

Στις κβαντικές επικοινωνίες, οι πληροφορίες κωδικοποιούνται μέσω των κβαντικών καταστάσεων υποατομικών σωματιδίων, όπως είναι τα φωτόνια. Αξιοποιώντας μια θεμελιώδη αρχή της κβαντομηχανικής, διασφαλίζεται ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στις κβαντικές ιδιότητες ενός σωματιδίου θα γίνεται άμεσα αντιληπτή. Η επαναστατική αυτή τεχνολογία προσφέρει νέες δυνατότητες ασφαλούς επικοινωνίας, αν και η υφιστάμενη υποδομή οπτικών ινών περιορίζει τη χρήση της σε αποστάσεις που δεν υπερβαίνουν μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Ο δορυφόρος Jinan-1, ο οποίος εκτοξεύθηκε το 2022, είναι δέκα φορές πιο ελαφρύς και 45 φορές φθηνότερος από τον προκάτοχό του Micius, ο οποίος είχε αναληφθεί το 2016. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ζιαν-Ουέι Παν, κατόρθωσαν να μειώσουν το βάρος του επίγειου δέκτη από 13 τόνους σε μόλις 100 κιλά. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Micius, ο Jinan-1 δεν είναι σε θέση να παράγει ζεύγη πεπλεγμένων φωτονίων, διασφαλίζοντας την πλήρη μυστικότητα του κρυπτογραφικού κλειδιού.

Η κινεζική ομάδα πέτυχε σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα, σύμφωνα με την Κατάνια Κουνζ, ιδρύτρια της εταιρείας κβαντικών τεχνολογιών Qubo Consulting και μέλος ομάδας που εργάζεται πάνω σε πειραματικό κβαντικό δορυφόρο για την Καναδική Υπηρεσία Διαστήματος. Περισσότεροι από δέκα δορυφόροι αυτού του τύπου βρίσκονται υπό ανάπτυξη και προγραμματίζεται η εκτόξευσή τους στα επόμενα χρόνια.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play