Σοβαρή διπλωματική κρίση Ινδίας–Πακιστάν μετά την επίθεση στο Κασμίρ, που κόστισε τη ζωή σε τουρίστες. Σημαντική διπλωματική κρίση έχει ανακύψει ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, έπειτα από μια φονική επίθεση ενόπλων που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 26 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων τουριστών στο Κασμίρ. Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στην πόλη Pahalgam της ινδοκρατούμενης περιοχής του Κασμίρ και θεωρείται η πιο πολύνεκρη των τελευταίων δέκα ετών εις βάρος αμάχων. Η Ινδία αντέτεινε την αναστολή όλων των βίζες για Πακιστανούς πολίτες και ζητά την άμεση αποχώρησή τους από τη χώρα. Επίσης, οι Ινδοί υπήκοοι προειδοποιούνται να επιστρέψουν επειγόντως από το Πακιστάν.
Το Πακιστάν, από την πλευρά του, ανακοίνωσε την αναστολή του διμερούς εμπορίου και το κλείσιμο του εναέριου χώρου του σε ινδικές αεροπορικές εταιρείες, απαντώντας στην κλιμάκωση της κρίσης. Στην τελευταία εξέλιξη, η Ινδία ανέστειλε σημαντική συμφωνία κοινής διαχείρισης υδάτων, κίνηση που το Πακιστάν χαρακτήρισε ως υδάτιο πόλεμο.
Η επίθεση συμπίπτει με την επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου JD Vance στην Ινδία και απειλεί να διαταράξει την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός του 2021 στην περιοχή. Ο Ινδός Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε ότι θα επιδιώξει να συλληφθούν οι υπεύθυνοι της επίθεσης όπου και αν βρίσκονται. Το Πακιστάν αντέτεινε ότι δεν έχει καμία εμπλοκή στην υπόθεση, χαρακτηρίζοντας την αντίδραση της Ινδίας ως πολιτικά υποκινούμενη και νομικά αβάσιμη.
Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν στο παρελθόν εμπλακεί σε τρεις πολέμους για το Κασμίρ, με την ένταση να κλιμακώνεται συνεχώς, όπως αποδείχθηκε και το 2019, όταν η Ινδία ανακάλεσε το ημιαυτόνομο καθεστώς της περιοχής.
Σήμερα, οι κηδείες των θυμάτων συνεχίζονται, ενώ η κοινή γνώμη ζητά από τις αρχές να βρουν και να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους της φονικής επίθεσης, η οποία έχει προκαλέσει σοκ και θλίψη σε εθνικό επίπεδο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr