Κλιματική αλλαγή – Άνοδος στάθμης της θάλασσας: 267 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν σήμερα – 410 εκατ. στο τέλος του αιώνα

Κλιματική αλλαγή – Άνοδος στάθμης της θάλασσας: 267 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν σήμερα – 410 εκατ. στο τέλος του αιώνα

  Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη περίπου 267 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο κατοικούν σε εδάφη λιγότερο από δύο μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, και κινδυνεούν από μια ενδεχόμενη άνοδο της στάθμης της λόγω της κλιματικής αλλαγής,

Υπολογίζεται πως περίπου ενα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιομέτρα μπορεί να αντιμετωπίσουν τις επικύνδινες συνέπειες

Τονίζεται πως το 2100 οι άνθρωπινες ζωές που κινδυνεύουν θα φτάσουν τα 410 εκατομμύρια (το 72% στις τροπικές περιοχές). H πλειονότητα των ευάλωτων πληθυσμών ζουν σήμερα στις τροπικές περιοχές, σε μια έκταση 649.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (σχεδόν στα δύο τρίτα ή 62% των ευάλωτων για πλημμύρες εδαφών) και τα μισά από αυτά τα εδάφη βρίσκονται στην τροπική Ασία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ολλανδό Aljosja Hooijer της μονάδας Deltares Inland Water Systems Unit του Ντελφτ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο “Nature“, αξιοποίησαν δορυφορικά στοιχεία LiDAR  (μέθοδος που χρησιμοποιεί παλμούς φωτός λέιζερ για να μετρήσει τις ανυψώσεις στην επιφάνεια της Γης) προκειμένου να μοντελοποιήσουν τις παράκτιες περιοχές παγκοσμίως και να υπολογίσουν πόσες και ποιες βρίσκονται σε ύψος έως δύο μέτρων πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.

Οι ερευνητές υπολόγισαν πως το 2020 γύρω στα 267 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Εαν ανέβει η στάθμη κατά ένα μέτρο στο μέλλον και με το υποθετικό σενάριο πως θα υπάρξει μηδενική αύξηση του πληθυσμού, εκτιμήθηκε ότι στο τέλος του αιώνα που διανύουμε περίπου 410 εκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετωπίζουν καθημερινά κίνδυνο πλημμύρας.

Στο Μπαγκλαντές σήμερα περίπου το 16% της έκτασης του βρίσκεται σε υψόμετρο λιγότερο από δύο μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας και σε αυτή την ευάλωτη περιοχή των 22.000 τ.χλμ. ζουν περίπου 18,1 εκατομμύρια άνθρωποι. Αν υπάρξει μια άνοδος της στάθμης κατά ένα μέτρο έως το 2100 τότε εκτιμάται πως περίπου 6.000 τ.χλμ. και 4,9 εκατομμύρια κάτοικοι θα βρεθούν κάτω από το μέσο επίπεδο της θάλασσας.

Η Ινδονησία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη έκταση  στον κόσμο σε υψόμετρο λιγότερο των δύο μέτρων από τη στάθμη της θάλασσας.

 Δείτε επίσης: Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας αναμένεται να είναι Βιώσιμος και φιλικός προς το περιβάλλον τα επόμενα χρόνια

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play