Κλιματική αλλαγή: Η Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση για την ανθεκτικότητα απέναντι στα νέα κλιματικά φαινόμενα

Κλιματική αλλαγή: Η Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση για την ανθεκτικότητα απέναντι στα νέα κλιματικά φαινόμενα

Η Ελλάδα απαιτεί αναδιοργάνωση των παραγωγικών τομέων για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε οργανώσει τη χώρα μας με βάση ένα κλίμα που πλέον δεν υφίσταται και είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε σε μια αναδιάρθρωση των παραγωγικών τομέων, προκειμένου να αποκτήσουμε την απαραίτητη ανθεκτικότητα έναντι των κλιματικών φαινομένων, σημειώνει ο καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος και Κλίματος του ΕΚΠΑ, Κώστας Καρτάλης, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Καρτάλης, που θα συμμετάσχει στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που εορτάζει τη 10ετή παρουσία του, αναφέρει ότι αν και υπάρχει πολιτική βούληση, αυτή δεν πάντα μεταφράζεται σε οργανωμένα σχέδια. Ιδιαίτερα εντοπίζονται καθυστερήσεις τόσο στον προληπτικό τομέα όσο και στην αποκατάσταση περιοχών που έχουν υποστεί ζημίες. Οι μεγάλες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν από το κεντρικό κράτος και τις τοπικές αρχές, ώστε να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια αποτελεσματικότητα τους, ξεπερνώντας τους εκλογικούς κύκλους.

Είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε την ευθύνη των βιομηχανικών τομέων, οι οποίοι, μέσω αυξημένων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οφείλουν να υιοθετήσουν τεχνικές και τεχνολογίες που θα συμβάλλουν στη μείωση τους και θα οδηγήσουν στη σταδιακή μετάβαση σε μια πιο πράσινη ενέργεια. Η ατομική συμβολή μέσω αλλαγών στις καταναλωτικές μας συνήθειες είναι επίσης σημαντική, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας και η προτίμηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ανατολική Μεσόγειος αντιμετωπίζει αυξανόμενες κλιματικές προκλήσεις, όπως τους καύσωνες, τις ξηρασίες και τις δασικές πυρκαγιές, οι οποίοι είναι όλο και πιο έντονοι και διαρκούν περισσότερο. Όταν οι καύσωνες και η ξηρασία συνδυάζονται, οι επιπτώσεις τους δεν απλώς αθροίζονται, αλλά πολλαπλασιάζονται, με σοβαρές συνέπειες για την ευημερία των περιοχών.

Τα κλιματικά φαινόμενα επηρεάζουν καίρια τους παραγωγικούς τομείς της χώρας, ιδίως στην κεντρική και νότια Ελλάδα. Οι καύσωνες πλήττουν την ποιότητα ζωής στις αστικές περιοχές και ιδιαίτερα τους ευάλωτους πληθυσμούς, όπως τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Η ξηρασία και οι καύσωνες επηρεάζουν τη φέρουσα ικανότητα πολλών περιοχών και τον τουρισμό, δημιουργώντας σοβαρά ζητήματα στη διαθεσιμότητα φυσικών πόρων και νερού.

Προτείνοντας λύσεις, ο καθηγητής τονίζει τη σημασία του μετριασμού και της προσαρμογής. Ο μετριασμός περιλαμβάνει τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν κλιματική αλλαγή, με στόχο την πλήρη αποχή από ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2050. Στην Ελλάδα, το 2024, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έφτασε το 56%, γεγονός που αποδεικνύει τη δυναμική του τομέα.

Όσον αφορά την προσαρμογή, αυτή περιλαμβάνει τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των υποδομών και τη μείωση των επιπτώσεων των κλιματικών φαινομένων. Σε αστικές περιοχές, προτείνεται η ενίσχυση του πρασίνου και η χρήση υλικών που μειώνουν την θερμότητα. Στον αγροτικό τομέα, πρέπει να γίνουν κατασκευές ταμιευτήρων και αναδιάρθρωση καλλιεργειών ώστε να είναι πιο ανθεκτικές.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play