Κλιματική αλλαγή και πράσινη μετάβαση: Κρίσιμα ερωτήματα εν όψει του 2025

Κλιματική αλλαγή και πράσινη μετάβαση: Κρίσιμα ερωτήματα εν όψει του 2025

Ανάλυση για την κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις της πράσινης μετάβασης μέχρι το 2025. Το καλοκαίρι του 2024 καταγράφηκε ως το πιο θερμό στην ιστορία. Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Αυγούστου 2024 σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση για μια περίοδο 12 μηνών σε σχέση με τους μέσους όρους της προβιομηχανικής εποχής. Η κλιματική αλλαγή έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, με ακραία καιρικά φαινόμενα να εμφανίζονται πλέον σε συχνότερη βάση. Οι συνέπειες αυτής της αλλαγής είναι ήδη εμφανείς, καθώς η αύξηση της συχνότητας των φαινομένων αυτών δυσκολεύει την ανάρρωση από τις οικονομικές ζημίες που προκαλούν.

Στις ΗΠΑ, οι πολιτικές αναταραχές, όπως η πιθανή επανεκλογή του Τραμπ, ενδυναμώνουν τις φωνές που απαιτούν την εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων. Τα μέτρα που απαιτούνται για την κλιματική δράση θα πρέπει να αυξηθούν δραστικά, και οι χώρες θα πρέπει να μειώσουν τη ζήτηση και την προσφορά των ορυκτών καυσίμων, τα οποία ευθύνονται για το 90% των παγκόσμιων εκπομπών CO2. Ωστόσο, η μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας αποδεικνύεται δύσκολη, και πολλές ανεπτυγμένες χώρες δεν έχουν δεσμευθεί επαρκώς για τον τερματισμό της παραγωγής και χρήσης αυτών των καυσίμων.

Καθώς η ανανεώσιμη ενέργεια κερδίζει έδαφος, το 2023 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάλυψαν το 30% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η χρηματοδότηση που απαιτείται για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης στις αναπτυσσόμενες χώρες παραμένει ανεκπλήρωτη, με πολλές χώρες να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος κεφαλαίου για την υλοποίηση πράσινων τεχνολογιών. Η εστίαση στις καινοτόμες πολιτικές και τη διαφοροποίηση των εφοδιαστικών αλυσίδων είναι ζωτικής σημασίας για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις αυτές.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της κυριαρχίας της Κίνας στην παγκόσμια αγορά πράσινων προϊόντων, προσθέτουν επιπλέον διακυβεύματα στην προσπάθεια οικοδόμησης μιας βιώσιμης πράσινης οικονομίας παγκοσμίως. Η Κίνα, η οποία κατέχει το 80% της παγκόσμιας παραγωγής ηλιακών φωτοβολταϊκών, το 85% της παραγωγικής ικανότητας για κρίσιμα ορυκτά, και το 60% των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων, καθορίζει τη νέα κατεύθυνση στην αγορά.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play