Κλιματική αλλαγή: Ο ζοφερός ορίζοντας, η ελπίδα που προκύπτει και η πολιτική βούληση

Κλιματική αλλαγή: Ο ζοφερός ορίζοντας, η ελπίδα που προκύπτει και η πολιτική βούληση

Η κλιματική αλλαγή απαιτεί παγκόσμιες λύσεις και πολιτική βούληση για να παραμείνουμε κάτω από το όριο του 1,5°C. Κείμενο: Μια αναλυτική προσέγγιση σχετικά με την κλιματική αλλαγή, που ξεκινά από την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και εξετάζει την τεχνολογική ανάπτυξη, αναδεικνύει ένα αισιόδοξο άρθρο από το Economist, το οποίο τονίζει τη σημασία της προσήλωσης σε μια παγκόσμια στρατηγική χωρίς παρεκκλίσεις.

Πράγματι, πολύ λίγα μεταβάλλονται σημαντικά με την κλιματική αλλαγή. Δεν είναι κάθε χρονιά πιο ζεστή από την προηγούμενη, όπως συνέβη φέτος, και οι παγκόσμιες θερμοκρασίες δεν σημειώνουν ρεκόρ κάθε χρόνο.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή συνεχώς αυξάνονται. Φέτος παρατηρήθηκαν πλημμύρες στη Βραζιλία, το Νεπάλ και την Ισπανία, ενώ καύσωνες καταγράφηκαν και σε άλλες χώρες.

Η ανάγκη για καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις για την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων καθίσταται όλο και πιο επιτακτική. Σύμφωνα με τον Economist, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνονται φθηνότερες, ενώ τα ηλιακά πάνελ εγκαθίστανται όλο και πιο εκτεταμένα, γεγονός που προσφέρει ελπίδα για έναν καλύτερο ενεργειακό μέλλον.

Η αναγνώριση της κεντρικής θέσης της τεχνολογικής εξέλιξης δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτούμε την αντικατάσταση των παλιών τεχνολογιών. Αντίθετα, απαιτείται μια παγκόσμια αναδιάταξη για την καλύτερη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε αυτές να γίνουν πιο αποτελεσματικές και χρήσιμες. Τα δίκτυα ενέργειας πρέπει να ανασχεδιαστούν για να υποστηρίξουν αυτή τη μετάβαση.

Loading

Play