Η κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει δύο φορές πιο πιθανές τις σφοδρές βροχοπτώσεις, όπως αυτές που έπληξαν πρόσφατα την κεντρική Ευρώπη και προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε.
Η καταιγίδα Μπόρις έπληξε χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία, η Ρουμανία, η Αυστρία και η Ιταλία, προκαλώντας τον θάνατο 24 ανθρώπων και ζημιές ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η έκθεση του World Weather Attribution (WWA), διεθνούς ομάδας επιστημόνων που ερευνά τη σύνδεση της κλιματικής αλλαγής με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τέσσερις ημέρες βροχόπτωσης που προκάλεσε η καταιγίδα Μπόρις ήταν οι πιο βροχερές που έχουν καταγραφεί ποτέ στην κεντρική Ευρώπη.
Η έκθεση επεσήμανε ότι, αν και ο συνδυασμός των καιρικών συνθηκών που προκάλεσαν την καταιγίδα είναι ασυνήθιστος, η κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει αυτού του είδους τις καταιγίδες πιο πιθανές και πιο έντονες.
Σύμφωνα με το WWA, τέτοιου είδους καταιγίδες αναμένεται να σημειώνονται κατά μέσο όρο μία φορά κάθε 100 με 300 χρόνια στο σημερινό κλίμα, με τη θερμοκρασία να είναι αυξημένη κατά 1,3 °C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.
Ωστόσο, αυτές οι καταιγίδες θα προκαλούν τουλάχιστον 5% περισσότερη βροχή και θα συμβαίνουν περίπου 50% πιο συχνά σε σχέση με τώρα, αν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά 2 °C, κάτι που αναμένεται να συμβεί τη δεκαετία του 2050.