Αναλύουμε τις προτάσεις της Κομισιόν για μείωση της γραφειοκρατίας και την επίδρασή τους στους εργαζόμενους. Η Κομισιόν προτείνει ένα σχέδιο που στοχεύει στην απλούστευση διαδικασιών και στη μείωση της γραφειοκρατίας, με σκοπό τη βελτίωση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει την ανάγκη για σημαντικά νομοθετήματα που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επισημαίνοντας ότι οι εταιρείες πρέπει να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δράσεών τους. Ένας άλλος τομέας που επηρεάζεται είναι η ταξινόμηση των οικονομικών δραστηριοτήτων, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις απαιτήσεις ουδέτερου ισοζυγίου.
Η διακυβέρνηση της ΕΕ διακυβεύεται σημαντικά. Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Επίτροπος αρμόδιος για την οικονομία της ΕΕ, τόνισε ότι χωρίς απλούστερους και αποδοτικότερους κανόνες, η Ευρώπη θα συνεχίσει να υστερεί οικονομικά, προσθέτοντας ότι επιδιώκουν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για περισσότερη καινοτομία και καλύτερες θέσεις εργασίας.
Αν και η Ευρωπαϊκή Κατασκευαστική Βιομηχανία χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Κομισιόν, εξέφρασε ανησυχίες ότι το υπάρχον πλαίσιο δεν ευνοεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επενδύσουν στη βιωσιμότητά τους. Φοβούνται ότι αυτές οι απλουστεύσεις θα επηρεάσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και ότι τα πρότυπα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας θα αποδυναμωθούν.
Η Marion Lupin, υπεύθυνη πολιτικής του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού για την Εταιρική Δικαιοσύνη, δήλωσε ότι η νέα νομοθεσία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους, καθώς ο αντίκτυπος των πολυεθνικών στην Ευρώπη και στο εξωτερικό είναι καθοριστικός για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Παρά τις διαβεβαιώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι προτάσεις δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την πράσινη μετάβαση, οι αντιδράσεις από τις ΜΚΟ και τους πολίτες επισημαίνουν τις ανησυχίες που εγείρει αυτή η προσέγγιση.
Πηγή περιεχομένου: in.gr