Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη 6,2 Ρίχτερ εγείρει ανησυχίες για ενδεχόμενες επιπτώσεις στην Ελλάδα. Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Κωνσταντινούπολη μετά τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (23/4) στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Τουλάχιστον 151 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ η ισχυρή δόνηση αναβίωσε μνήμες από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1999 και του 2023. Παράλληλα, η σεισμική δραστηριότητα έχει προκαλέσει ανησυχία και στην Ελλάδα.
Οι ειδικοί, ωστόσο, διατηρούν θετική στάση, επισημαίνοντας τις πιθανές επιπτώσεις ενός μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη και εξηγώντας σε ποιο βαθμό θα μπορούσε να επηρεάσει τη χώρα μας. Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν έσπασε όλο το ρήγμα του Μαρμαρά, κάτι που οδήγησε σε έναν μικρότερο σεισμό των 6,2 Ρίχτερ.
Στην εκπομπή μίλησε και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι οι πιθανότητες για έναν κύριο σεισμό που θα πλήξει την περιοχή είναι αυξημένες, επισημαίνοντας ότι η περιοχή αναμένεται να πληγεί από σεισμό άνω των 7,5 Ρίχτερ στο μέλλον. Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος πρόσθεσε ότι το ρήγμα φτάνει μέχρι τις Βόρειες Σποράδες, ωστόσο, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τον ελληνικό χώρο.
Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανάς, εκτίμησε ότι ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος και προειδοποίησε ότι, αν προκύψει ένας μεγαλύτερος σεισμός άνω των 7 Ρίχτερ, τότε αυτός θα μπορούσε να επηρεάσει και την Ελλάδα. Όπως τόνισε, η ενέργεια από τη μεγάλη διάρρηξη στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να προκαλέσει σεισμούς στα γειτονικά ρήγματα, αν και οι τρέχουσες συνθήκες δεν προμηνύουν άμεσο κίνδυνο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr