Κονστάντσε Γκάιγκερ: Το παιδί θαύμα της κλασικής μουσικής

Κονστάντσε Γκάιγκερ: Το παιδί θαύμα της κλασικής μουσικής

Ανακαλύψτε την ιστορία της Κονστάντσε Γκάιγκερ, του θαύματος της κλασικής μουσικής του 19ου αιώνα, και των δημιουργιών της. Η Βιέννη γιορτάζει ήδη την 200ή επέτειο από τη γέννηση του Γιόχαν Στράους του νεότερου, γνωστού και ως βασιλιά του βαλς. Στην ίδια σκηνή, όμως, έρχεται να αναδειχθεί η Κονστάντσε Γκάιγκερ, μια επιδραστική συνθέτρια του 19ου αιώνα. Το Ferdinandus Waltz, που δημιούργησε όταν ήταν μόλις 12 ετών, θα είναι το πρώτο έργο γυναίκας συνθέτριας που θα παρουσιαστεί στην πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης την επόμενη εβδομάδα. Η Γκάιγκερ ξεκίνησε τη συνθετική της πορεία σε ηλικία 8 ετών, κερδίζοντας γρήγορα την προσοχή τόσο του τοπικού Τύπου όσο και του διεθνούς κοινού.

Ανάμεσα στα έργα της είναι και ένα γαμήλιο εμβατήριο για τη μέλλουσα αυτοκράτειρα Ελισάβετ, το οποίο συνέθεσε το 1854, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στην Βιέννη. Η ιστορία της Γκάιγκερ υπογραμμίζει την μοναδικότητα του ταλέντου της και τη στήριξη που έλαβε από κορυφαίες προσωπικότητες της εποχής της.

Τα έργα της κυκλοφόρησαν ως παρτιτούρες για πιάνο και χρειάστηκαν διασκευές για ορχήστρα. Ο μαέστρος Βόλφγκανγκ Ντέρνερ ανέλαβε να προσαρμόσει το κομμάτι για το Πρωτοχρονιάτικο κονσέρτο. Ενώ οι εφημερίδες The Wanderer και Theaterzeitung προσέφεραν ευνοϊκή κριτική, άλλες όπως οι The Humorist και Illustrirte Zeitung ήταν πιο επικριτικές. Παρά τις αμφιλεγόμενες αντιδράσεις, η Γκάιγκερ συνδέθηκε με τις ελίτ της κλασικής μουσικής της εποχής, με το φύλο της να μην αποτελεί εμπόδιο στην καλλιτεχνική της εξέλιξη.

Στην ηλικία των 18, η Γκάιγκερ αποσύρθηκε από την σκηνή και στη συνέχεια παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Λεοπόλδο της Σαξονίας-Κόμπουργκ και Γκότα, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι δημόσιες δραστηριότητές της. Πέθανε το 1890 και είναι θαμμένη στο νεκροταφείο της Μονμάρτης στο Παρίσι.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play