Κοπέρνικος: «Όλοένα πιο πιθανό» ότι το 2024 θα είναι η θερμότερη χρονιά στην ιστορία

Ο Ιούλιος του 2024 παρουσίασε ελαφρώς χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, ωστόσο αυτό το γεγονός δεν προσφέρει ενθάρρυνση: σύμφωνα με το παρατηρητήριο κλιματικής αλλαγής του ευρωπαϊκού ινστιτούτου Κοπέρνικος, είναι πια «όλοένα πιο πιθανό» ότι το 2024 θα καταγραφεί ως η χρονιά με τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην ιστορία της ανθρωπότητας.

  • Τουλάχιστον δύο άνθρωποι στην Κίνα έχασαν τη ζωή τους από θερμοπληξία – Ρεκόρ ζέστης
  • Η σειρά 13 συνεχόμενων μηνιαίων ρεκόρ ζέστης στην επιφάνεια της Γης «έφτασε στο τέλος της, αλλά μόλις», σημείωσε η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής (C3S) στο ινστιτούτο Κοπέρνικος.

    Κατά τον προηγούμενο μήνα, που χαρακτηρίστηκε από ρεκόρ ζέστης στην Ελλάδα και στην Ιαπωνία, ενώ στο Μαρόκο οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 48 °C προκαλώντας 21 θανάτους μέσα σε 24 ώρες, η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη ανήλθε σε 16,91 °C, δηλαδή 0,04 °C πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ, τον Ιούλιο του 2023, σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση του C3S του Κοπέρνικος.

    Η ζέστη έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε περιοχές των δυτικών ΗΠΑ και του Καναδά, όπως και σε μεγάλο μέρος της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, καθώς και στην ανατολική Ανταρκτική, ενώ η Ευρώπη βίωσε τον δεύτερο πιο θερμό Ιούλιο από το 2010.

    Σε παγκόσμιο επίπεδο, τον περασμένο μήνα η θερμοκρασία ήταν 1,48 °C πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο κατά την περίοδο 1850-1900 – δηλαδή πριν την βιομηχανική εποχή, προτού η ανθρωπότητα αρχίσει τις μαζικές εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Η θερμοκρασία παρέμεινε ελαφρώς κάτω από το συμβολικό όριο του 1,5 °C, το οποίο ξεπερνιόταν συνεχώς για ένα χρόνο.

    Ωστόσο, ο Ιούλιος της τρέχουσας χρονιάς κατάφερε να είναι ο δεύτερος θερμότερος που έχει καταγραφεί στην ιστορία, υπογραμμίζει η υπηρεσία.

    «Η γενική κατάσταση δεν έχει αλλάξει: το κλίμα μας συνεχίζει να θερμαίνεται», τόνισε η κυρία Μπέρτζες. «Οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έχουν αρχίσει πολύ πριν από το 2023 και θα συνεχιστούν έως ότου οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου φτάσουν στο μηδέν», δηλαδή στην κλιματική ουδετερότητα.

    «Ο κόσμος πηγαίνει να γίνει υπερβολικά ζεστός», δήλωσε χθες με ανησυχία η Σελέστε Σάουλο, αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ).

    Ο περασμένος μήνας δεν ήταν καθόλου ελεύθερος από φαινόμενα που αποδίδονται στις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

    Κύματα καύσωνα έπληξαν την κεντρική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Ασύλληπτες πλημμύρες σάρωσαν το Πακιστάν και την Κίνα. Κυκλώνες όπως ο Μπέριλ χτύπησαν την Καραϊβική και τις ΗΠΑ. Φονικές κατολισθήσεις έπληξαν την πολιτεία Κεράλα της Ινδίας. Γιγαντιαίες πυρκαγιές κατέκαψαν δασικές εκτάσεις στην Καλιφόρνια.

    Επιπρόσθετα, ο κόσμος σημείωσε ρεκόρ της υψηλότερης μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας για δύο συνεχόμενες ημέρες τον Ιούλιο (22η, 23η).

    Ακόμη και οι ωκεανοί, που απορροφούν το 90% της πλεονάζουσας θερμότητας η οποία οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες, συνεχίζουν να υπερθερμαίνονται. Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια των θαλασσών τον Ιούλιο ήταν 20,88 °C, η δεύτερη υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ για μήνα Ιούλιο, μόλις 0,01 °C κάτω από το απόλυτο ρεκόρ του Ιουλίου 2023, έπειτα από 15 συνεχόμενους μήνες με ρεκόρ.

    Αυτό αποτελεί αιτία ανησυχίας, αν και αναμένεται μεγαλύτερη πτώση καθώς το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, που αυξάνει τις θερμοκρασίες στους ωκεανούς, πλησιάζει στο τέλος του.

    Οι θερμοκρασίες στις περιοχές του ισημερινού στον Ειρηνικό, όπου το φαινόμενο Ελ Νίνιο είναι πιο αισθητό, αρχίζουν να μειώνονται, κάτι που «υποδεικνύει την ανάπτυξη του φαινομένου Λα Νίνια», το οποίο έχει αντίθετη επίδραση από το Ελ Νίνιο, τα οποία συνήθως μειώνουν τη θερμοκρασία του πλανήτη.

    Παρά αυτή την ανάπτυξη, οι ειδικοί προβλέπουν ότι το 2024 θα αφήσει πίσω του το 2023 και θα καταγραφεί ως η πιο θερμή χρονιά στην ιστορία.

    Από τον Ιανουάριο, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία είναι ήδη 0,27 °C υψηλότερη σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, όπως υπογραμμίζει το C3S. Θα απαιτηθεί μια σημαντική μείωση της θερμοκρασίας μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε το 2024 να ολοκληρωθεί με μέση θερμοκρασία κατώτερη από αυτή του 2023.

    Αυτό συμβαίνει «σπάνια», από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις, επομένως γίνεται «όλοένα πιο πιθανό ότι το 2024 θα είναι η πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ», καταλήγει η υπηρεσία.

    ©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Loading