Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1.044 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 105.271, εκ των οποίων το 53% άνδρες.
Τα 4.888 (4,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 28.075 (26,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 600 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 161 (26,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75,8% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 581 ασθενείς.
Τέλος, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2.406 θανάτους συνολικά στη χώρα, 978 (40,6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων
Σύμφωνα μα τα στοιχεία της γεωγραφικής κατανομής της σημερινής επιδημιολογικής έκθεσης, δηλώθηκαν 1.044 επιπλέον κρούσματα τα οποία αναλυτικά κατανέμονται :
– 9 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 255 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
– 213 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
– 16 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
– 26 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
– 20 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
– 16 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
– 49 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
– 20 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
– 34 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
– 36 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
– 39 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
– 33 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου
– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
Τέλος, 17 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Β. Παπαευαγγέλου: Επιτέλους μείωση των νέων κρουσμάτων
Κάνοντας χρήση της λέξης «επιτέλους» η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, μίλησε σήμερα για μείωση των κρουσμάτων και της θετικότητας καθώς είπε ότι ο δείκτης RT έπεσε κάτω από το 1 σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας. Δυστυχώς, όπως τόνισε, η πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζεται παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Η κ. Παπαευαγγέλου προσέθεσε ότι είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα που ξεκίνησαν από την αρχή του μήνα δεν τηρήθηκαν από όλους και αυτό -όπως είπε- δεν χρειάζεται κάποια επιστημονική εξήγηση, καθώς το βλέπουμε στους δρόμους.
Αναφερόμενη στα σημερινά κρούσματα είπε ότι 255 αφορούν στην Αττική, 213 στην Θεσσαλονίκη και 49 κρούσματα καταγράφηκαν στην Λάρισα.
Όπως τόνισε μόνο η δραματική μείωση των επαφών και η χρήση μάσκας μπορούν να οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. «Συγχρωτισμός και συνάθροιση δηλώνουν ασέβεια για τη δημόσια υγεία τους γιατρούς και τους νοσηλευτές αλλά και για την πλειονότητα των ανθρώπων που τηρούν τα μέτρα στη χώρα» τόνισε και συμπλήρωσε πως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Προσέθεσε ότι η επιτροπή θα συζητήσει και θα εισηγηθεί για μερική άρση κάποιων μέτρων αλλά εξήγησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά μας τις επόμενες ημέρες.
Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, είπε ότι η μείωση των νέων κρουσμάτων στα αστικά κέντρα είναι αισθητή, καθώς ο ενεργός αριθμός καταγραφής των κρουσμάτων είναι κάτω από το 1 για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ωστόσο πως τα στοιχεία αυτά αφορούν τις παρατηρήσεις που έγιναν πριν από 10 ημέρες.
Πάντως αναφερόμενος στα ενεργά κρούσματα είπε ότι παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, όσα ήταν στην αρχή του Νοεμβρίου, εξηγώντας ότι μειώθηκαν τα νέα κρούσματα κατά 30% στην Αθήνα και κατά 20% στη Θεσσαλονίκη. Όπως εξήγησε η ουσιαστική μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας αναμένεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τονίζοντας πως οι ηλικιακές ομάδες που πλήττονται περισσότερο όσον αφορά τη βαρύτητα της νόσου είναι αυτές των 40-65 και των 65 άνω όπου εμφανίζεται υψηλότερη επίπτωση της πανδημίας
Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας από την πλευρά του χαρακτήρισε «απαράδεκτα τα κακόβουλα δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου» που αφορούσαν την καταγραφή των κρουσμάτων. Συνέχισε τονίζοντας πως υπάρχει ένα και μοναδικό κέντρο καταγραφής, το εθνικό μητρώο ασθενών COVID, απαντώντας στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μη έγκυρη καταμέτρηση των κρουσμάτων. Όσον αφορά τις ιδιωτικές συμβάσεις που αναφέρονται στα ίδια δημοσιεύματα είπε ότι από τις 2 Ιουνίου 2020 υπάρχει αναρτημένη στη Διαύγεια συγκεκριμένη σύμβαση που αφορά τις ΚΟΜΥ και ότι αυτές οι κινητές μονάδες καταγραφής αναφέρονται στο ΕΟΔΥ. Τέλος τόνισε ότι «όλα αυτά βλάπτουν την προσπάθεια σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για την πανδημία στη χώρα».
Β. Παπαευαγγέλου και Γκ. Μαγιορκίνης για ΕΟΔΥ: Υπάρχει ένα και μοναδικό εθνικό μητρώο covid-19
“Το βέβαιο είναι ότι έχουμε πολύ δρόμο, πολλούς μήνες μπροστά μας και δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεργάζεται με τον ΕΟΔΥ, από τον οποίο και ενημερώνεται για τα επιδημιολογικά δεδομένα, εκτιμώντας διάφορους δείκτες και παραμέτρους και αναλύοντας τις τάσεις της πανδημίας ανά περιοχή και ηλικιακή ομάδα σύμφωνα με το μοναδικό εθνικό μητρώο covid-19 που έχουμε”, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, σχολίασε ότι «η συλλογή,υποβολή και παρουσίαση στοιχείων σε καθημερινή βάση αποτελεί μια τιτάνια επιστημονική προσπάθεια, η οποία είναι κομμάτι της αλυσίδας της ιατρικής φροντίδας στην οποία συμμετέχουν οι γιατροί, οι νοσηλευτές οι εργαστηριακοί του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα , πάντα σε αγαστή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας. Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται στο ένα και μοναδικό μητρώο ασθενών covid-19»
Ν. Χαρδαλιάς: Είναι ώρα ευθύνης για όλους, είναι ώρα μάχης για όλους
«Παντελώς άδικα και παντελώς αβάσιμα», χαρακτήρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν χθες από μερίδα του Τύπου σχετικά με την ύπαρξη διπλού συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων. «Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στις μεταξύ μας σχέσεις και επικοινωνία. Υπάρχει μόνο η κοινή μας αγωνία για την καθημερινή προάσπιση της δημόσιας υγείας, υπάρχει το κοινό μας άγχος για να προλάβουμε τα πάντα και παντού σε όλη τη χώρα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.
Όσον αφορά το επιδημιολογικό φορτίο του ιού, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι δεν είναι το ίδιο σε όλη τη χώρα αλλά παρουσιάζει διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή, με ορισμένες περιφερειακές ενότητες να είναι πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά.
Οι 18 περιοχές που είναι επιβαρυμένες σύμφωνα με το επιδημιολογικό φορτίο των 14 τελευταίων ημερών, είναι οι ακόλουθες (η σειρά έχει μεταβληθεί από την προηγούμενη εβδομάδα με βάση τα νέα στοιχεία): η Πέλλα, η Δράμα, τα Γρεβενά, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Φλώρινα, η Ημαθία, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Ξάνθη, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Καρδίτσα, η Καβάλα, τα Τρίκαλα, ο Έβρος, οι Σέρρες και η Ροδόπη.
Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε ειδική αναφορά στην περιοχή της Πιερίας, η οποία όπως τόνισε τους προβληματίζει «μιας και το επιδημιολογικό φορτίο αντί να είναι σταθερό ή να μειώνεται όπως σε άλλες περιοχές αυξάνεται τα τελευταία 24ωρα». «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη και αναγκαία. Ειδικά στην ευρύτερη περιοχή σε κάθε χωριό, κάθε γωνιά της Πιερίας», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στους κάτοικους όλων των παραπάνω επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών, «να παραμείνουν και εκείνοι ιδιαίτερα προσεκτικοί, για να μην προκύψουν οποιεσδήποτε άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις». Ωστόσο, όπως επισήμανε, «αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, ότι στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας με έντονα επιδημιολογικά φορτία μπορούμε να χαλαρώσουμε. Γιατί, όπως έχουμε δει και στην πράξη, η καλή επιδημιολογική εικόνα μιας περιοχής μπορεί εύκολα να ανατραπεί μέσα σε λίγες ώρες, αν δεν τηρούνται τα μέτρα».
Όσον αφορά τους ελέγχους για την εφαρμογή και την τήρηση των μέτρων, το τελευταίο τριήμερο, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν πραγματοποιήσει 189.710 ελέγχους και κατέγραψαν 4.963 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων σε όλη τη χώρα. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1.129.850 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε δεκατρείς επιχειρήσεις.
«Τηρούμε τα μέτρα όχι από το φόβο του προστίμου, αλλά γιατί έτσι θα σωθούν ανθρώπινες ζωές, θα προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ο κ. Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στην περίοδο των γιορτών που ξεκινά, είπε ότι φέτος, όπως όλοι γνωρίζουν «κι όπως έχει πει και η Εκκλησία, οι γιορτές αυτές θα είναι διαφορετικές». «Όπως σήμερα στην Πάτρα, που γιόρτασε τον πολιούχο της χωρίς την παρουσία πιστών στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα. Οι κάτοικοι της πόλης, ακολουθώντας την προτροπή του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομου, ένωσαν τις προσευχές τους ο καθένας από το σπίτι του, αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού που ευνοούν την διασπορά του ιού. Το ίδιο θα συμβεί και τις επόμενες ημέρες, στις πόλεις που έχουν ως πολιούχους είτε την Αγία Βαρβάρα είτε τον Άγιο Νικόλαο», υπογράμμισε.
Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι οι επισκέψεις σε σπίτια φίλων και συγγενών δεν επιτρέπονται για όσο ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα. «Θα γιορτάσουμε τις ονομαστικές εορτές των αγαπημένων μας προσώπων από μακριά, θα τους δώσουμε τηλεφωνικά τις ευχές μας και θα τους εκφράσουμε την αγάπη μας, ώστε να τους προστατεύσουμε και να μπορέσουμε να γιορτάσουμε ξανά όλοι μαζί στην επόμενη εορταστική περίσταση», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Παράλληλα επανέλαβε ότι οι στιγμές είναι δύσκολες και απαιτούν από όλους σοβαρότητα, προσήλωση στον στόχο και στο αποτέλεσμα.
«Ο ΕΟΔΥ, οι επιστήμονες του, οι συνεργάτες και εργαζόμενοι του είναι ήρωες της πρώτης γραμμής αυτής της πανδημίας. Όλοι εμείς της Πολιτικής Προστασίας το ξέρουμε και συνεχίζουμε μαζί τους τον αγώνα, αδιαφορώντας για δημοσιεύματα και αναφορές που απλά επιχειρούν να προκαλέσουν εσωστρέφεια και δυσπιστία στους πολίτες για τα πραγματικά δεδομένα αυτής της πρωτόγνωρης παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, και προφανώς με πολιτική στόχευση», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.
«Είναι ώρα ευθύνης για όλους, είναι ώρα μάχης για όλους και εμείς όλοι στην Πολιτική Προστασία το ξέρουμε και όλοι μαζί, μαζί με τον ΕΟΔΥ, μαζί με το υγειονομικό προσωπικό, μαζί με το υπουργείο Υγείας, όλοι οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής συνεχίζουμε», κατέληξε.
Ερωτηθείς γιατί τα κρούσματα εμφάνισαν στην Αττική νωρίτερα μείωση κι αν υπήρχε καλύτερη συμμόρφωση, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι υπήρχε καλύτερη συμμόρφωση στην Αττική. «Σε κάθε περίπτωση ο ιός δεν κολλάει διαφορετικά στην Αττική απ’ ό,τι στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Η απότομη έξαρση της Θεσσαλονίκης δημιούργησε ένα “ παράδειγμα” για την Αττική ώστε να είναι πολύ πιο προσεκτικοί. Σε κάθε περίπτωση τα πραγματικά δεδομένα τα οποία προκύπτουν και από την ιχνηλάτηση και από την ανάλυση των κρουσμάτων μας δίνουν την εικόνα ότι ο βαθμός συμμόρφωσης και η πιστή εφαρμογή των μέτρων σε κάποιες περιοχές είναι σε υψηλότερο βαθμό από κάποιες άλλες», επισήμανε.
Ερωτηθείς αν προτίθενται να ενημερώνουν τους πολίτες δημοσιοποιώντας πλήρη στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα ώστε να τεκμηριώνονται οι αποφάσεις που λαμβάνει η Πολιτεία, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι οι επιδημιολόγοι έχουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται σε καθημερινή βάση, σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, σε κάθε περιφέρεια ώστε να μπορούν να εισηγηθούν σχετικές αποφάσεις.
Κοντοζαμάνης: Η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για covid-19 αγγίζει το 87%
Η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για covid-19 αγγίζει το 87% και ο κυλιόμενος μέσος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία την τελευταία εβδομάδας ήταν 410 εισαγωγές, ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.
Προσέθεσε ότι στην Αττική από τις 229 συνολικά ΜΕΘ για covid-19 κατειλημμένες είναι οι 177 κλίνες και σε ό,τι αφορά την κάλυψη απλών κλινών, περίπου 600 ασθενείς νοσηλεύονται. Στο σύνολο της επικράτειας επί διαθεσίμων 7.093 απλών κλινών οι κατειλημμένες κλίνες είναι 4.408.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας, που συμμετείχε στη σημερινή ενημέρωση, ανέφερε ότι συνολικά έχουν διενεργηθεί 2.400.000 PCR και περίπου 215.000 rapid test και τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έκανε rapid test. Στη χώρα η θετικότητα είναι γύρω στο 9,18 και στην Αττική η θετικότητα έχει διαμορφωθεί λίγο κάτω από το 7,5%, είπε ο κ. Αρκουμανέας.
Αναφορικά με τη διατίμηση του τεστ ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθει σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.
Προετοιμασία για τα εμβόλια
Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των ψυγείων με ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας που απαιτούνται για τα εμβόλια που θα έρθουν στη χώρα είναι 14 και ήδη έχουν φτάσει τα επτά και τα υπόλοιπα έρχονται αυτή την εβδομάδα. Στη συνέχεια θα γίνει η διανομή σε διάφορα σημεία της χώρας.
Όπως είπε, τα εμβόλια έρχονται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και διατηρούνται σε θερμοκρασίες των -70 βαθμών Κελσίου, αλλά υπάρχει ένα χρονικό διάστημα που διατηρούνται σε συνθήκες ψυχρής αλυσίδας από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, και αυτό σημαίνει ότι όλα τα εμβολιαστικά κέντρα δεν χρειάζεται να έχουν τα ειδικά ψυγεία.
Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός
Σχετικά με το υγειονομικό διαβατήριο, είπε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και είναι σαφής και η θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό. Υπάρχουν, πρoσέθεσε, «συζητήσεις προκειμένου να παραμείνουν τα σύνορα κάθε χώρας ανοιχτά, αυτή είναι και η πάγια θέση της ΕΕ, ωστόσο σε κάθε περίπτωση εάν υπάρξουν αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ θα τις ακολουθήσουμε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια συζήτηση». Στόχος, τόνισε, είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για τα οφέλη του εμβολιασμού και για την ασφάλεια των εμβολίων, διότι αυτά θα κυκλοφορήσουν στην αγορά όταν λάβουν την απαιτούμενη άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.