Κορυφώνονται αυτήν την νύχτα οι Περσείδες

Κορυφώνονται αυτήν την νύχτα οι Περσείδες

Ένα εξαιρετικό θέαμα θα προσφέρουν και φέτος τον Αύγουστο οι Περσείδες, η πιο εντυπωσιακή βροχή «πεφταστεριών», που θα φτάσει στο αποκορύφωμά της απόψε το βράδυ (Δευτέρα, 12 Αυγούστου).

Για να παρακολουθήσουμε τη βροχή των Περσείδων δεν απαιτείται κανένας ειδικός εξοπλισμός, παρά μόνο υπομονή ώστε να συνηθίσουν τα μάτια μας το σκοτάδι και να εντοπίσουμε τα πεφταστέρια. Αφού διαλέξουμε μία κατάλληλη τοποθεσία με ελάχιστο φωτισμό, μπορούμε να απολαύσουμε ένα μοναδικό θέαμα κάτω από τον νυχτερινό ουρανό.

Αυτή η αστρονομική εκδήλωση συμβαίνει κάθε χρόνο την ίδια περίοδο, από τις 17 Ιουλίου έως τις 24 Αυγούστου, με την κορύφωσή της να συμβαίνει περίπου την ίδια ημερομηνία. Φέτος, το μέγιστο της βροχής των Περσείδων θα παρατηρηθεί το βράδυ της 12ης προς 13 Αυγούστου, με μεγαλύτερη συχνότητα εμφανίσεων των πεφταστεριών.

Δύο οι κύριες παράμετροι του φαινομένου: ο καιρός, που στην Ελλάδα είναι συνήθως καλός αυτήν την περίοδο, και η φάση της Σελήνης. Σημαντικό είναι ότι φέτος, αν και το φεγγάρι θα είναι φωτισμένο κατά 50%, θα δύσει γύρω στα μεσάνυχτα, γεγονός που θα προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες για μεγάλη παρατήρηση μετεώρων σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.

«Μετά τη δύση του φεγγαριού, ο ουρανός είναι δικός μας για την παρατήρηση των Περσείδων», τονίζει η αστροφυσικός στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού.

Στις συμβουλές της κ. Μεταλληνού για την καλύτερη παρατήρηση του εκδηλώματος περιλαμβάνονται η επιλογή σκοτεινών περιοχών, μακριά από τα φώτα της πόλης, γεγονός που θα μας επιτρέπει να βλέπουμε καλύτερα τον ουρανό. Επισημαίνει ότι είναι καλύτερο να κοιτάξουμε προς τον αστερισμό του Περσέα, όπου φαίνεται να πηγάζει η βροχή των Περσείδων, προσθέτει όμως ότι επειδή η νύχτα θα είναι σκοτεινή, θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε πεφταστέρια και κοιτώντας σε οποιαδήποτε κατεύθυνση στον ουρανό.

Οι διάττοντες αστέρες ή μετέωρα είναι φωτεινά φαινόμενα που παρατηρούνται στην ατμόσφαιρα της Γης λόγω της εισόδου μικρών σωματιδίων με μεγάλη ταχύτητα, συνήθως περίπου 60 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Τα κομμάτια αυτά θερμαίνονται λόγω της τριβής με τον αέρα και συνήθως καταστρέφονται σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, σε ύψος άνω των 80 χιλιομέτρων. Ο υπέρθερμος αέρας γύρω από το μετέωρο φωτίζεται και είναι ορατός από το έδαφος ως φωτεινή λωρίδα, γνωστή και ως «πεφταστέρι».

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους παρατηρούμε πολλές βροχές διαττόντων αστέρων, που ονομάζονται έτσι από τον αστερισμό απ’ όπου φαίνονται να προέρχονται. Οι Περσείδες, από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων, ονομάζονται έτσι λόγω του αστερισμού του Περσέα. Προκύπτουν από υπολείμματα του κομήτη Σουίφτ-Τατλ, που κυμαίνονται σε μέγεθος από 0,1 χιλιοστά έως μερικά εκατοστά. Ο κομήτης αυτός είναι το μεγαλύτερο γνωστό ουράνιο σώμα που διέρχεται από τη Γη σε τακτικά διαστήματα και απαιτεί περίπου 133 χρόνια για να ολοκληρώσει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο. Το τελευταίο κοντινό πέρασμά του από τη Γη ήταν το 1992 και το επόμενο αναμένεται το 2126.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play