Κωστής Χατζηδάκης: Ο ανταγωνισμός είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας

Κωστής Χατζηδάκης: Ο ανταγωνισμός είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας

Ο ανταγωνισμός είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας για τη μείωση του κόστους του ρεύματος, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν οι μειώσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Αυτά προκύπτουν από τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, μετά από τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, τον αντιπρόεδρο Ευάγγελο Μυτιληναίο και τον Μιχάλη Στασινόπουλο, για το κόστος της ενέργειας στη βιομηχανική παραγωγή. Από την πλευρά του, ο κ. Παπαλεξόπουλος με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επεσήμανε την ανάγκη για ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας στη βιομηχανία, ενώ έθεσε και το ζήτημα των συμβάσεων που λήγουν στο τέλος του χρόνου.

Ειδικότερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε μετά τη συνάντηση: «Ανοίγοντας έναν κύκλο επαφών με όλους τους ενδιαφερόμενους, συζητήσαμε σήμερα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και τους εκπροσώπους του Συνδέσμου, το μεγάλο ζήτημα του κόστους της ενέργειας. Η κυβέρνηση, έχοντας προχωρήσει με τη διάσωση της ΔΕΗ και την απλοποίηση της αδειοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προχωρά τώρα στην εφαρμογή του Τarget Model. Είναι ένα ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, για το οποίο έχει γίνει δουλειά ένα ολόκληρο χρόνο και θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Νοεμβρίου. Σε όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε., το μοντέλο αυτό έχει ήδη εφαρμοστεί και έχει λειτουργήσει θετικά. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα στηρίξει την εφαρμογή του. Θα εργαστεί παράλληλα και για την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας που οδηγούν σε ένα πλαίσιο που, όχι μόνο είναι πολύπλοκο, αλλά και επιβλαβές για τη βιομηχανία, την οικονομία και τους καταναλωτές. Ο ανταγωνισμός είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, δρομολογείται και μια σειρά άλλων μέτρων, όπως είναι η μείωση των χρεώσεων χρήσης συστήματος της βιομηχανίας, η διατήρηση του μηχανισμού αντιστάθμισης για το κόστος των ρύπων και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη μέση τάση. Αυτό το μοντέλο θα στηρίξει η κυβέρνηση και αυτό είναι η απάντησή μας, τόσο προς τον ΣΕΒ, όσο και προς κάθε καταναλωτή ενέργειας».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, επεσήμανε από την πλευρά του, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής: «Συζητήσαμε το επείγον και σημαντικό θέμα του κόστους ενέργειας για την βιομηχανία. Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Ο διεθνής ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα έντονος, το κόστος της ενέργειας για τη βιομηχανία στην Ελλάδα είναι υψηλότερο από σχεδόν όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής και βρισκόμαστε σε μια φάση που, για τις περισσότερες από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες στην Ελλάδα, το 2021 ξεκινά χωρίς να ξέρουμε ποιο είναι το κόστος ενέργειας που θα πληρώσουμε. Είναι ένα θέμα που θέσαμε μετ’ επιτάσεως στον υπουργό, γιατί είναι πολύ σημαντικό για την εξασφάλιση του εξαγωγικού δυναμικού της χώρας. Έχει σημασία να εξασφαλιστεί ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας για τη βιομηχανία».
 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play