Εξερευνώντας το πώς οι διαφορετικές γενιές αλληλεπιδρούν ψηφιακά και οι επιπτώσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις. Text: Βαρέθηκα τα τόσα gifs και εγκατέλειψα την επικοινωνία μας για να χαθούμε, λέει ο Eugenio Ρ., ένας 42χρονος γραφίστας που γνώρισε έναν 31χρονο άνδρα στο Instagram. Παρά τη διαφορά ηλικίας, τα ραντεβού τους πήγαιναν καλά, αλλά τα προβλήματα άρχισαν όταν επικοινώνησαν ψηφιακά. Όταν αρχίσαμε να μιλάμε στο WhatsApp, εκείνος έστελνε μόνο gifs, τα οποία έπρεπε στη συνέχεια να αποκωδικοποιήσω. Στην αρχή, το βρήκα αστείο, αλλά τo ενδιαφέρον μου εξασθένησε. Αυτές οι διαφορές δεν θα ήταν τόσο αξιοσημείωτες αν δεν υπήρχαν σχέσεις με διαφορά ηλικίας, που γίνονται ολοένα και πιο συχνές. Οι Millennials προτιμούν λογισμικά που δεν απαιτούν άμεση αλληλεπίδραση, όπως μια τηλεφωνική συνομιλία, θεωρώντας τα ως πιο άνετα και λιγότερο παρεμβατικά.
Το πρόβλημα επικοινωνίας που προκύπτει σε σχέσεις διαφορετικών ηλικιών μπορεί να αντιμετωπιστεί με ακόμα περισσότερη επικοινωνία, λέει η Entic Soler, ψυχολόγος ζευγαριών. Είναι σημαντικό να καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με τα ψηφιακά κανάλια επικοινωνίας που θα χρησιμοποιούμε, καθώς ακόμα και η σιωπή επικοινωνεί κάτι. Μια παρανόηση μπορεί να συμβεί όταν ένας σύντροφος γράφει σε παραγράφους, ενώ ο άλλος απαντά μόνο με gifs.
Συνολικά, παρατηρείται ότι οι τηλεφωνικές κλήσεις προκαλούν άγχος, ιδιαίτερα σε νεότερες γενιές. Πολλοί δηλώνουν ότι τα σημαντικά θέματα προτιμούν να τα αναλύουν μέσω μηνυμάτων. Υπάρχει ένα προφανές χάσμα γενεών που είναι δύσκολο να γεφυρωθεί. Στο τέλος, η επικοινωνία απαιτεί αλληλοκατανόηση και προθυμία να κατανοήσουμε τις διαφορές.