Αναλύουμε το προφίλ των ελληνικών κρασιών και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην αγορά των ΗΠΑ. Δεν τίθεται θέμα κινδύνου για την ελληνική οινοπαραγωγή από τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ. Κινδυνεύει κυρίως από την έλλειψη αμπελουργικού εισοδήματος, το οποίο δεν μπορεί να υποστηρίξει τη συνέχιση της αμπελοκαλλιέργειας, καθώς και από τις ελληνοποιήσεις των εισαγόμενων οίνων και την ανυπαρξία ελέγχων στην αγορά. Αυτή τη θέση μεταφέρει η ΚΕΟΣΟΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι αμπελοκαλλιεργητές έχουν απόλυτο δίκιο. Η ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή δασμών 20% επί των εισαγόμενων από την ΕΕ προϊόντων, θεωρείται αναμφίβολα δυσμενής εξέλιξη για το παγκόσμιο εμπόριο και τις εξαγωγές κρασιών της Ευρώπης.
Οι δευτερογενείς επιπτώσεις της επιβολής δασμών, ειδικά αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλει αντίστοιχους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα, θα έχουν αρνητικές συνέπειες για τους καταναλωτές και θα επιφέρουν επιβράδυνση στις παγκόσμιες οικονομίες. Οι εξαγωγές ελληνικών κρασιών προς τις ΗΠΑ ανέρχονται σε 18.966.621 ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 0,79% των συνολικών εξαγωγών της χώρας.
Αναλύοντας το προφίλ των εξαγωγών, διαπιστώνουμε ότι οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ ανέρχονται στα 2,41 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 0,79% αφορά τα ελληνικά κρασιά. Το 2024, οι εξαγωγές ελληνικών κρασιών σε παγκόσμιο επίπεδο ανήλθαν σε 25.165 τόνους, με αξία 98.111.739 ευρώ. Στις ΗΠΑ, οι εξαγωγές ελληνικών κρασιών το 2024 ήταν 2.700,11 τόνοι, που ισοδυναμεί με ποσοστό 10,75% των συνολικών εξαγωγών και 18.966.621 ευρώ σε αξία.
Ο μέσος όρος της τιμής ανά κιλό των εξαγόμενων ελληνικών κρασιών είναι 7,03 ευρώ στις ΗΠΑ, γεγονός που δείχνει ότι εξάγονται premium οίνοι. Η συγκεκριμένη κατηγορία διατηρεί ανελαστική ζήτηση στην αγορά, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιπτώσεις από πιθανή μείωση της ζήτησης θα είναι περιορισμένες.
Η αμερικανική αγορά προϊόντων κρασιού που προέρχονται από τις ΗΠΑ στην ελληνική αγορά είναι περιορισμένη, με αξία 415.901 ευρώ και ποσότητα 19,9 τόνους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το θετικό εμπορικό ισοζύγιο υπέρ των ελληνικών κρασιών.
Η ΚΕΟΣΟΕ επισημαίνει ότι το μείζον ζήτημα δεν είναι απλώς η επιβολή δασμών, αλλά η επιβίωση των αμπελιών στην Ελλάδα στο μέλλον. Ενώ η Ελλάδα αυτοκαταναλώνει το 85% των παραγόμενων κρασιών της, οι προκλήσεις είναι συνεχείς και σημαντικές. Η μείωση των εκτάσεων αμπελοκαλλιέργειας και η συνεχιζόμενη κλιματική κρίση προκαλούν δραματικές επιπτώσεις στην παραγωγή. Η ΚΕΟΣΟΕ τονίζει την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού για την αμπελουργία, δεδομένων των προκλήσεων που παραμένουν.
Η αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον των ελληνικών αμπελιών και κρασιών απαιτεί άμεση προσοχή και δράση.
Πηγή περιεχομένου: in.gr