Κρόκος Κοζάνης: Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή του πολύτιμου αρωματικού φυτού

Κρόκος Κοζάνης: Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή του πολύτιμου αρωματικού φυτού

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει άμεσα την παραγωγή του Κρόκου Κοζάνης, με ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα συγκομιδής φέτος. Θύμα της κλιματικής αλλαγής έπεσε και φέτος ο Κρόκος Κοζάνης, με την παραγωγή να κινείται για ακόμη μια χρονιά σε χαμηλά επίπεδα. Η έλλειψη βροχοπτώσεων το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο οδήγησε σε μια μειωμένη συγκομιδή, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες ξηρασίας.

Το πρόβλημα εντείνεται καθώς «η παραγωγή έχει πέσει στο 50% με 60%», ανέφερε ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Βασίλης Μητσόπουλος. Φέτος, η καλλιέργεια δεν στηρίζεται στα αγροεφόδια ή σε φάρμακα αλλά εξαρτάται μόνο από τον καιρό.

Η συγκομιδή ολοκληρώθηκε στις 10 Νοεμβρίου και οι παραγωγοί δηλώνουν απογοητευμένοι, καθώς η παραγωγή για τους περισσότερους παρέμεινε στα περσινά επίπεδα, φτάνοντας μόνο τον 1 τόνο με 1,1 τόνους όταν μια καλή σοδειά είναι γύρω στους 2 με 2,5 τόνους.

Ο Συνεταιρισμός προχωρά μόνο σε πωλήσεις τυποποιημένου προϊόντος, με σκοπό να εξασφαλίσει επιπλέον εισόδημα στους παραγωγούς, οι οποίοι εστιάζουν σε αγορές που θα φέρουν μεγαλύτερο κέρδος. Η τρέχουσα τιμή παραγωγού φτάνει τα 2.000 ευρώ/κιλό.

Loading