Ανακαλύψτε πώς οι κροτοφοβικοί σκύλοι μπορούν να ξεπεράσουν τις φοβίες τους με κατάλληλη καθοδήγηση και υποστήριξη. Υπάρχουν πολλοί σκύλοι που βιώνουν έντονο άγχος κατά την έκθεση σε δυνατούς ήχους, γεγονός που επηρεάζει σοβαρά την ψυχική τους κατάσταση. Κάθε κροτοφοβικός σκύλος αντιδρά διαφορετικά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ζωή του ενδέχεται να κινδυνεύει. Το κύριο ζητούμενο είναι να μάθουν αυτοί οι σκύλοι να διαχειρίζονται τη φοβία τους, ώστε να απολαμβάνουν μια πιο ήρεμη ζωή.
Για την κατανόηση των δυσάρεστων συναισθημάτων που βιώνει ο σκύλος μας, η εκπαιδεύτρια Αλεξάνδρα Κώττα τονίζει την ανάγκη να διαχωρίσουμε τον φόβο από τη φοβία. Ο φόβος είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε ερεθίσματα, ενώ η φοβία αποτελεί μια μη λειτουργική κατάσταση που οδηγεί σε ακατάσχετες και αναλογικά δυσανάλογες αντιδράσεις. Όπως εξηγεί η κα Κώττα, η ένταση της αντίδρασης είναι πολύ μεγαλύτερη από την ένταση του ερεθίσματος, κάτι που μπορούμε να δούμε και στους ανθρώπους.
Η κροτοφοβία, σύμφωνα με την κα Κώττα, περιγράφει την υπερβολική αντίδραση των σκύλων σε δυνατούς και απροσδόκητους ήχους, όπως τα πυροτεχνήματα ή οι θόρυβοι από μηχανές. Οι λόγοι που προκαλούν αυτή την ευαισθησία στους θορύβους μπορεί να είναι είτε επίκτητοι είτε κληρονομικοί. Αν ο σκύλος έχει βιώσει τραυματικές εμπειρίες, οι οποίες σχετίζονται με ήχους, μπορεί να έχει αναπτύξει αυτή τη φοβία.
Οι αντιδράσεις ενός κροτοφοβικού σκύλου περιλαμβάνουν συνήθως κρυψίνοια, τρέμουλο και άλλες μη φυσιολογικές συμπεριφορές. Είναι σημαντικό να εκθέσουμε τα κουτάβια σε ήχους με θετική προσέγγιση ώστε να μην αναπτύξουν φοβίες στο μέλλον. Καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους, είναι καλό να υπάρχει η καθοδήγηση ενός επαγγελματία εκπαιδευτή.
Σύμφωνα με την κα Κώττα, οι ενήλικοι σκύλοι μπορεί να αρχίσουν να εκδηλώνουν φοβίες κατά την ηλικία των 12 μηνών έως 2 ετών. Αν δεν αντιμετωπιστούν οι φοβίες, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί. Η επαγγελματική βοήθεια είναι συχνά αναγκαία. Αξιοσημείωτο είναι ότι η κατάλληλη καθοδήγηση μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα στην πλειονότητα των περιπτώσεων.
Η κα Κώττα αναφέρει επίσης ότι είναι κρίσιμο να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των κροτοφοβικών σκύλων ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν τους φόβους τους. Μέσω της σωστής καθοδήγησης, είναι δυνατό να αποκτήσουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και να απελευθερωθούν από το άγχος τους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr