Κτηνοτροφία: Η κρίση της φέτας και οι επιπτώσεις της υγειονομικής κατάστασης

Κτηνοτροφία: Η κρίση της φέτας και οι επιπτώσεις της υγειονομικής κατάστασης

Η κρίση στον πρωτογενή τομέα πλήττει την παραγωγή φέτας λόγω ζωονόσων και οικονομικών πιέσεων. Η ελληνική κτηνοτροφία αντιμετωπίζει μία σοβαρή κρίση, με τον κίνδυνο για ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του κλάδου να ελλοχεύει. Μία σημαντική απειλή προέρχεται από τη ζωονόσο της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, η οποία πλήττει κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις σε πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα τη θανατωσή περισσότερων από 25.000 ζώα και τη συνολική υποβάθμιση του ζωικού κεφαλαίου που έχει ξεπεράσει τις 150.000.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ήδη αναβαθμίσει τα μέτρα ασφαλείας, απαγορεύοντας τη μετακίνηση αιγοπροβάτων στην επικράτεια, και έχει επανέλθει σε στάση αναμονής. Αν και η παραγωγή τυριών από αιγοπρόβειο γάλα, όπως η φέτα, δεν φαίνεται να πλήττεται μέχρι στιγμής, οι κτηνοτρόφοι εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους.

Ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδας (ΕΘΕΑΣ) τονίζει πως η κατάσταση αυτή επηρεάζει το εισόδημα των κτηνοτρόφων, οδηγώντας σε συνθήκες συρρίκνωσης του κλάδου, ενώ τη στιγμή που μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, η βιομηχανία ασκεί πιέσεις σχετικά με τις τιμές στο γάλα.

Η ελληνική κτηνοτροφία, η οποία σήμερα παρέχει το 90% της επάρκειας κρέατος στη χώρα, αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, και σε πολλές περιπτώσεις, οι παραγωγοί καταφέρνουν δύσκολα να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη πίεση για αποζημιώσεις και ενίσχυση της παραγωγής.

Loading

Play