Κυριάκος Πιερρακάκης: “Στόχος είναι να μην χάσουμε το επόμενο τρένο της πληροφορικής»

Κυριάκος Πιερρακάκης: “Στόχος είναι να μην χάσουμε το επόμενο τρένο της πληροφορικής»

Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός, η τεχνολογία και τεχνοφοβία, η 4η επανάσταση και οι επερχόμενες αλλαγές στην καθημερινότητα των Ελλήνων τέθηκαν προς συζήτηση στις «Συναντήσεις Απρόβλεπτες» που έγινε χθες στο cafe του Ιανού με προσκεκλημένους τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και  τον συγγραφέα, Απόστολο Δοξιάδη και συντονίστρια την δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα. 

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στις  μέχρι τώρα πρωτοβουλίες και δράσεις του υπουργείου, αλλά και στα επόμενα σχέδια. Αναφερόμενος αρχικά στον αριθμό έκτακτης ανάγκης, 112, είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι πανάκεια, αν και έπρεπε να λειτουργεί εδώ και καιρό και τόνισε ότι η τεχνολογία δεν είναι αναγκαία συνθήκη, αλλά μέσο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως η ψηφιοποίηση των ΚΕΠ και η απλοποίηση των διαδικασιών.

Επεσήμανε μάλιστα ότι η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι αποφασισμένη να δοκιμάσει αλλαγές, να πειραματιστεί στα ψηφιακά συστήματα. «Ελπίζουμε να κάνουμε λάθη, αλλά όχι τα ίδια λάθη», ενώ βασικός στόχος είναι να «μην χάσουμε το επόμενο τρένο της πληροφορικής», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά για την 4η βιομηχανική επανάσταση. Στόχος, όπως πρόσθεσε, είναι να δοθούν λύσεις στις εκκρεμότητες του παρελθόντος και να σχεδιαστεί νέο  παραγωγικό μοντέλο. 

Στην συζήτηση τέθηκε και το θέμα της ασφάλειας δεδομένων των πολιτών με τον κ. Πιερρακάκη να υπογραμμίζει ότι «το κράτος ήδη διαθέτει τα δεδομένα των πολιτών μόνο που οι υπηρεσίες μεταξύ τους μέχρι σήμερα δεν διαλειτουργούσαν. Αυτό που εμείς προσπαθούμε να καταφέρουμε είναι να διευκολύνουμε τους πολίτες και να κόψουμε ουρές στα γκισέ. Το κράτος είναι ένα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ μιλώντας για τις νέες ταυτότητες διαβεβαίωσε ότι «θα είναι απείρως πιο ασφαλείς από τις υφιστάμενες». Ο κ. Πιερρακάκης πρόσθεσε ότι τους πρώτους μήνες της άνοιξης θα είναι έτοιμη και η ψηφιακή εξουσιόδοτηση που θα μπορεί να κάνει ο κάθε πολίτης από το σπίτι του. 

Όσον αφορά στην τεχνοφοβία σχετικά με το  5G και την ασφάλεια των κεραιοσυστημάτων ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επανέλαβε ότι στην Ελλάδα έχουμε περίπου 16.500 κεραίες αυτήν την στιγμή σε 14.500 τοποθεσίες. Σύμφωνα με ελέγχους που έχουν γίνει από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (περίπου 2.500 έλεγχοι τον χρόνο), οι κεραίες που ήταν πάνω από το όριο, ήταν τέσσερις, στις 2.500, διευκρινίζοντας πως ήταν  πάνω από τα χαμηλά όρια που ισχύουν στην Ελλάδα, όχι σε σχέση με τα διεθνή.

Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για την νέα σχέση εμπιστοσύνης πολίτη προς το κράτος που επιδιώκεται να χτιστεί και την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να διαμορφώσει νέες νοοτροπίες όπως έγινε στην περίπτωση της νομοθεσίας κατά του καπνίσματος, ενώ σημείωσε ότι με την ψηφιακή διακυβέρνηση εξασφαλίζεται η διαφάνεια καθώς «το μηχάνημα δεν μπορείς να το ‘λαδώσεις’». Όπως χαρακτηριστικά είπε, «βήμα βήμα δημιουργούμε μικρά τετελεσμένα όπως προχωρήσαμε με την δήλωση γέννησης με μια ενέργεια στο μαιευτήριο. Αν περάσεις ψηφιακές λύσεις νομιμοποιούνται στη νοοτροπία του πολίτη. Οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν τις μεταμοσχεύσεις εξαρτώνται από την συμβατότητα δότη και λήπτη». 

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε και στην ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων κατά την περίοδο της κρίσης και τόνισε ότι πλέον στην εκπαίδευση  δίνεται βάρος στις δεξιότητες των νέων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αλλαγές και δήλωσε για τους νέους που έφυγαν στο εξωτερικό «στόχος μας είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για όσους θέλουν να γυρίσουν». 

Από την πλευρά του, ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης μίλησε για την εμπλοκή του στην δημιουργία του αριθμού 1109, την Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων που έγινε με πρωτοβουλία της Α1. Για σύγχρονους σκλάβους έκανε λόγο ο κ. Δοξιάδης, οι οποίοι φτάνουν τα 100.000 άτομα. Όσον αφορά στο θέμα του εκσυγχρονισμού σχολίασε ότι θα πρέπει πάντοτε να προσαρμόζεται ανάλογα την κουλτούρα του κάθε λαού, έθιξε το ζήτημα της εμπιστοσύνης των πολιτών στους κρατικούς θεσμούς και εξήρε τον ρόλο της οικογένειας στην περίοδο της κρίσης, ενώ είπε ότι η κρίση έφερε και το στοιχείο του ρίσκου στις ζωές των Ελλήνων και τους έδωσε άλλες προοπτικές. 
Τέλος, οι ευχές που έδωσαν οι δυο συνομιλητές για την Ελλάδα ήταν από την πλευρά του κ. Πιερρακάκη «να πιστέψουμε στους εαυτούς μας», ενώ ο κ. Δοξιάδης ευχήθηκε «να μην χάσουμε τα καλά μας στοιχεία». 
 

©Πηγή: amna.gr

Loading