Η Λαγκάρντ εκφράζει ανησυχίες για την πολιτική του Τραμπ και τις επιπτώσεις της στη διεθνή οικονομία. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, δεν θα αποπέμψει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ. Αναφερόμενη σε ερώτηση του CNBC για τις πιθανές επιπτώσεις στις αγορές από μια τέτοια απόφαση, η Λαγκάρντ δήλωσε: Ελπίζω ότι δεν πρόκειται για έναν υπαρκτό κίνδυνο.
Μιλώντας στο πλαίσιο των Εαρινών Συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Λαγκάρντ δεν σχολίασε τις επιπτώσεις που θα είχε η απομάκρυνση του Πάουελ στις αγορές, διατηρώντας την αισιοδοξία της για την τρέχουσα κατάσταση.
Η πίεση που ασκεί ο Τραμπ στον Πάουελ για τη μείωση των επιτοκίων ενδέχεται να προκαλέσει αναταραχές στην αμερικανική οικονομία, καθώς ο πρόεδρος προειδοποιεί ότι αν οι επιτόκιοι δεν μειωθούν, η οικονομία ενδέχεται να επιβραδυνθεί. Ο Πάουελ, από την πλευρά του, επισημαίνει ότι ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει ο Τραμπ μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και να ενισχύσει τον πληθωρισμό.
Αναφορικά με τις προσδοκίες για τα επιτόκια, ο Πάουελ δεν παρείχε σαφή προσανατολισμό, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι είναι νωρίς για οποιαδήποτε αλλαγή στη νομισματική πολιτική. Ο Τραμπ έχει διορίσει τον Πάουελ στην ηγεσία της Fed κατά τη διάρκεια της πρώτης του προεδρικής θητείας και τώρα εξετάζει νομικά το ενδεχόμενο απομάκρυνσής του πριν λήξει η θητεία του.
Η Λαγκάρντ σχολίασε επίσης την εμπορική πολιτική του Τραμπ και την αντίκτυπό της στις αγορές. Ανέφερε ότι οι δασμοί που επιβάλλονται αυτή τη στιγμή στην Ευρωζώνη είναι υψηλότεροι από τους γενικούς δασμούς 10% που ισχύουν για τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, και προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καθολικούς δασμούς 25% εάν δεν υπάρξει συμφωνία.
«Υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις», σημείωσε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές πλευρές συχνά έχουν την επιθυμία να διαβουλεύονται και να βρίσκουν κοινούς τόπους. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η σχέση ΗΠΑ και ΕΕ έχει μεγάλο κοινό συμφέρον και οι διαπραγματεύσεις δεν αφορούν μόνο μια πλευρά, αλλά και τις δύο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει, προς το παρόν, αναστείλει την πρώτη δέσμη αντίμετρων δασμών σε απάντηση στους δασμούς που έχουν επιβληθεί στα μέταλλα και συμμετέχει σε συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.
Πηγή περιεχομένου: in.gr