Το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων αποτελεί σοβαρή ανησυχία, με ετήσια κέρδη που ξεπερνούν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ στην Αφρική. Το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, αλλά αποσιωπάται σε μεγάλο βαθμό. Αυτή είναι η εκτίμηση του Νιγηριανού δικηγόρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φρανκ Τίτιε, ο οποίος τονίζει την έλλειψη δημόσιας αποδοκιμασίας. Η δεξαμενή σκέψης Global Financial Integrity (GFI) εκτιμά ότι το κέρδος από την εμπορία οργάνων κυμαίνεται από 840 εκατομμύρια έως 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Η δωρεά οργάνων και η μεταμόσχευση είναι καθιερωμένες ιατρικές διαδικασίες, σημαντικές για τη φροντίδα των ασθενών. Ωστόσο, οι μεταμοσχεύσεις στην Αφρική συχνά καθοδηγούνται από τη φτώχεια, αντί για το ευγενές κίνητρο της διάσωσης μιας ζωής. Ο Γουίλις Οκούμου, ανώτερος ερευνητής του Ινστιτούτου Μελετών Ασφάλειας, αναφέρει ότι όχι όλες οι παράτυπες μεταμοσχεύσεις είναι αναγκαστικές και ότι υπάρχουν πρόθυμοι πωλητές.
Αν και οι λεπτομέρειες σχετικά με τον παράνομο κόσμο της εμπορίας οργάνων δεν είναι σαφείς, οι ειδικοί πιστεύουν ότι χώρες όπως η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Νότια Αφρική, η Κένυα και η Νιγηρία πλήττονται περισσότερο. Η έλλειψη προσβασιμότητας και ιατρικών κέντρων υπεύθυνων για νόμιμες μεταμοσχεύσεις συντελεί στην ανάπτυξή της.
Η στενή σχέση μεταξύ της εμπορίας ανθρώπων και της συλλογής οργάνων είναι επίσης ανησυχητική, όπως προειδοποιεί ο Τίτιε. Καλεί τα τοπικά ιατρικά κέντρα να μην εκμεταλλεύονται ευάλωτους ανθρώπους και να αντιμετωπίζουν τη σοβαρότητα του προβλήματος.