Leslie Weir: Η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα

Leslie Weir: Η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα

Στη συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας προσβλέπει η Εθνική Βιβλιοθήκη του Καναδά, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της Leslie Weir.

Σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τη συμμετοχή της, ως επικεφαλής της καναδικής αντιπροσωπείας, στο 85ο Παγκόσμιο Συνέδριο Βιβλιοθηκών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκονόμων και Ιδρυμάτων (IFLA), η Leslie Weir σκιαγραφεί τον μεταβαλλόμενο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην ψηφιακή εποχή οι βιβλιοθήκες.

«Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με την ψηφιακή μετάβαση, το τέλος της βιβλιοθήκης είχε προβλεφθεί, αλλά οι βιβλιοθήκες που ήταν στην πραγματικότητα από τους οδηγούς στην ψηφιακή μετάβαση και στην κατανόηση των δυνατοτήτων που δημιούργησε η ψηφιακή τεχνολογία, άρχισαν να επαναπροσδιορίζονται» σημείωσε και επισήμανε:

«Στις 17 Αυγούστου, οι New York Times αναφέρθηκαν στις βιβλιοθήκες ως «Τουριστικά Αξιοθέατα», προβάλλοντας πολλές νεόδμητες βιβλιοθήκες που «διαφημίζουν» τις πόλεις όπου βρίσκονται. Η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα!»

Στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η επικεφαλής της Εθνικής Βιβλιοθήκης και των Κρατικών Αρχείων του Καναδά μίλησε για τον βασικό στόχο που έχει θέσει να εκπληρώσει κατά τη διάρκεια της θητείας, αλλά και για τη σημασία του 85ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Βιβλιοθηκών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκονόμων και Ιδρυμάτων (IFLA) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 24 έως τις 30 Αυγούστου με θέμα «Βιβλιοθήκες: διάλογος για αλλαγή», χαρακτηρίζοντας το ξεχωριστό.

Τέλος, η Leslie Weir απαντά για το ενδεχόμενο συνεργασίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας με την αντίστοιχη του Καναδά, στην οποία είναι επικεφαλής.

   Ακολουθεί η συνέντευξη της Leslie Weir στον Δημήτρη Μάνωλη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

      Πώς αλλάζει η τεχνολογία το μέλλον των βιβλιοθηκών; Πώς θα εξελιχθούν οι βιβλιοθήκες καθώς ο κόσμος γίνεται ψηφιακός;

Από τους πρώτους που υιοθέτησαν την τεχνολογία, οι βιβλιοθήκες συνέβαλαν στη δημιουργία του ψηφιακού κόσμου τον οποίο βιώνουμε σήμερα. Οι βιβλιοθήκες ψηφιοποιούν την κληρονομιά μας, παρέχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά βιβλία και ηλεκτρονικά περιοδικά, δημιουργούν εικονικές εκθέσεις και προσφέρουν νέες και καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες. Οι βιβλιοθήκες έρχονται σε επαφή με όλα τα μέλη της κοινότητάς μας, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών, των παιδιών, των νέων και των ηλικιωμένων, καθώς και των ατόμων με αναπηρίες και των μικρών επιχειρηματιών. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με την ψηφιακή μετάβαση, το τέλος της βιβλιοθήκης είχε προβλεφθεί, αλλά οι βιβλιοθήκες που ήταν στην πραγματικότητα από τους οδηγούς στην ψηφιακή μετάβαση και στην κατανόηση των δυνατοτήτων που δημιούργησε η ψηφιακή τεχνολογία, άρχισαν να επαναπροσδιορίζονται. Οι βιβλιοθήκες έχουν και συνεχίζουν να αναπτύσσουν νέες υπηρεσίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις που αξιοποιούν κάθε ψηφιακό μέσο και ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των κοινοτήτων τους. Σήμερα οι βιβλιοθήκες καλωσορίζουν εκατομμύρια ανθρώπους στους ανακαινισμένους χώρους τους και τα νεόδμητα κτίρια, καθώς και εικονικά στο διαδίκτυο. Στις 17 Αυγούστου, οι New York Times αναφέρθηκαν στις βιβλιοθήκες ως «Τουριστικά Αξιοθέατα», προβάλλοντας πολλές νεόδμητες βιβλιοθήκες που «διαφημίζουν» τις πόλεις όπου βρίσκονται. Η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα!

   Ποιος είναι ο κύριος στόχος σας ως επικεφαλής της Βιβιλιοθήκης και των Αρχείων του Καναδά κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας σας; Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε;

Κύριος στόχος μου είναι να βελτιώσω την εικόνα της Βιβλιοθήκης και του Αρχείου του Καναδά μέσω της αναβάθμισης της ψηφιακής παρουσίας, των υπηρεσιών απόκρισης και του δημόσιου προγραμματισμού, καθώς και της συμμετοχής του κοινού στα νέα μας κτίρια και χώρους.

   Ποια είναι η σημασία του 85ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Βιβλιοθηκών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκονόμων και Ιδρυμάτων (IFLA) που πραγματοποείται στην Αθήνα;

Το 85ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκονόμων και Ιδρυμάτων (IFLA) είναι ένα ξεχωριστό συνέδριο που θα μείνει στην ιστορία, καθώς η Ένωση (IFLA) μετατρέπεται σε παγκόσμιο οργανισμό βιβλιοθήκης του 21ου αιώνα. Με τα αποτελέσματα της Πρωτοβουλίας Global Visioning, η οποία ξεκίνησε το 2017 στην Αθήνα έχει εκπληρωθεί ο κύκλος για την έναρξη του Οδικού Χάρτη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκονόμων και Ιδρυμάτων (IFLA) στο Παγκόσμιο Συνέδριο Βιβλιοθηκών (WLIC) το 2019 στην Αθήνα. Θα εμπνεύσουμε, θα συνδιαλλαγούμε, θα κινητοποιήσουμε και θα διασυνδέσουμε την παγκόσμια κοινότητα βιβλιοθηκών. Το θέμα «Ας εργαστούμε μαζί», που προωθείται για τα επόμενα δύο χρόνια, τονίζει τη δέσμευση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκονόμων και Ιδρυμάτων για συνεργασία εντός της κοινότητας των βιβλιοθηκών σε συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς, την κυβέρνηση και τον κλάδο της βιομηχανίας.

      Ποια είναι η γνώμη σας για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και ποιες ευκαιρίες βλέπετε για συνεργασία με την Καναδική Βιβλιοθήκη και τα Καναδικά κρατικά Αρχεία;

Οι Εθνικές Βιβλιοθήκες μοιράζονται πολλά κοινά ενδιαφέροντα και προσβλέπω στη συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας για τη βέλτιστη πρακτική των μεταβαλλόμενων ρόλων των εθνικών βιβλιοθηκών. Η Βιβλιοθήκη και το Αρχείο Καναδά ξεκινούν το δικό τους πρότζεκτ για την οικοδόμηση μιας νέας κοινής εγκατάστασης με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Οτάβα και είμαι βέβαιη ότι μπορούμε να μάθουμε από την εμπειρία της Ελληνικής Εθνικής Βιβλιοθήκης με την οικοδόμηση του εντυπωσιακού εμβληματικού νέου κτιρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading