Η εκεχειρία ανάμεσα στον Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ τίθεται σε εφαρμογή μετά από μήνες συγκρούσεων, με αβέβαιη τη διάρκεια της. Η εκεχειρία ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ άρχισε να εφαρμόζεται στις 04:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), έπειτα από έναν χρόνο και πλέον εχθροπραξιών στα σύνορα. Η εκεχειρία σταματά τον πόλεμο που ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο Ισραήλ και εκατοντάδες χιλιάδες στον Λίβανο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την «καλή είδηση» έπειτα από εβδομάδες διπλωματικών προσπαθειών των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα έχουν εξήντα ημέρες προθεσμία για να αποσύρουν τις μονάδες τους από τη λιβανική επικράτεια, ενώ οι μαχητές της Χεζμπολάχ οφείλουν επίσης να αποσυρθούν από τα σύνορα.
Ενώ οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί επιδεινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες πριν από τη συμφωνία, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι η συμφωνία αποσκοπεί στη διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών και του Λιβάνου. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι η διάρκεια της εκεχειρίας θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στον Λίβανο.
Στις προσφυγικές κοινότητες, οι μαρτυρίες των πολιτών δείχνουν την ένταση που έχει δημιουργηθεί. Σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές, τουλάχιστον 3.823 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον Λίβανο από τον Οκτώβριο του 2023, ενώ ο πόλεμος έχει οδηγήσει περίπου 900.000 πολίτες σε εκδίωξη.
Η Χεζμπολάχ δεν συμμετείχε άμεσα στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, και ο επικεφαλής της φέρεται να προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε παραβίαση της συμφωνίας θα μπορούσε να προκαλέσει στρατιωτική αντίδραση.
Η συμφωνία αυτή φαίνεται να στρέφει την προσοχή προς την ιρανική επιρροή στην περιοχή, καθώς η Τεχεράνη αποδεικνύει τη στήριξή της σε ομάδες όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς. Οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν αναλάβει το ρόλο του εγγυητή της συμφωνίας, υποσχόμενοι να διασφαλίσουν τη συμμόρφωσή της.