Η ιστορική αναδρομή στην επίθεση κατά του Λουί Αραγκόν από τη σοβιετική πλευρά. Η Φιλολογική Εφημερίς, το επίσημο όργανο της Ενώσεως Σοβιετικών Συγγραφέων, δημοσιεύει τα κείμενα σημαντικών ομιλιών που εκφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέλευσης των καλλιτεχνικών και φιλολογικών οργανώσεων της χώρας, η οποία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Πολλές από τις ομιλίες αυτές επικεντρώθηκαν στον Αλέξανδρο Σολζενίτσιν, ο οποίος είναι πλέον θύμα συστηματικού διωγμού. Ωστόσο, κάτι που δεν ήταν γνωστό μέχρι τώρα είναι ότι κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέλευσης, ο Λουί Αραγκόν, ο παλαίμαχος Γάλλος κομμουνιστής ποιητής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας, έγινε επίσης στόχος κριτικής, καθώς πρόσφατα αποστασιοποιήθηκε από τους διωγμούς τόσο των Τσέχων συγγραφέων όσο και του Σολζενίτσιν.
Ο Αλέξανδρος Τακόβσκυ, διευθυντής της Φιλολογικής Εφημερίδος και συγγραφέας μιας νουβέλας με σταλινικές προθέσεις, στην ομιλία του ανέφερε την ύπαρξη ενός «γιγαντιαίου προπαγανδιστικού μηχανισμού στη Δύση», που έχει στόχο να αποδείξει ότι τα διαχρονικά ζητήματα πνευματικής ελευθερίας στην Σοβιετική Ένωση παραμένουν ανεπίλυτα. Ο Τακόβσκυ εξέφρασε την απορία του για το πώς ο Αραγκόν, που ποτέ δεν επέδειξε πολιτική συνέπεια, μπορεί να μην αναγνωρίζει ότι οι θέσεις του εξυπηρετούν την αστική προπαγάνδα.
Είναι η πρώτη φορά που ο Αραγκόν γίνεται ονομαστικά αντικείμενο επίθεσης στην Σοβιετική Ένωση. Η εβδομαδιαία εφημερίδα που διευθύνει, Τα Γαλλικά Γράμματα, η οποία διατηρεί σαφή αριστερή κατεύθυνση, έχει απαγορευθεί στη Σοβιετική Ένωση για πάνω από ένα χρόνο, χωρίς αυτή η απαγόρευση να έχει αναφερθεί ποτέ στον σοβιετικό Τύπο.
Ο Τακόβσκυ, ο οποίος απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης της ανώτατης κομματικής ιεραρχίας, επανέρχεται στην επίθεση του κατά του Αραγκόν μέσω άρθρου του στην Πράβδα, αναφερόμενος σε «μυστικούς συμβιβασμούς» που έχει συνάψει ένας συγγραφέας με την αστική τάξη. Αυτή η κατάσταση του επιτρέπει να επιδεικνύει μία συμπαθή κατανόηση απέναντι σε αντισοβιετικές επιθέσεις, χωρίς να θίγεται η πολιτική του ταυτότητα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr