Ο Λουί Παστέρ, πατέρας της μικροβιολογίας, συνδέεται με την αναμόρφωση της Ελλάδας στον 20ό αιώνα. Οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν τη Μικρασιατική Καταστροφή (1923-1928), είτε δικτατορικές είτε εκλεγμένες, επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους στη βελτίωση των υποδομών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τραγικές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των κατοίκων της υπαίθρου και των πόλεων. Διακεκριμένες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Δημήτρης Γληνός και ο Γιώργος Θεοτοκάς, έκαναν συνδέσεις μεταξύ της επιστήμης και των αναγκών της κοινωνίας, προτάσσοντας το επιστημονικό ζήτημα ως κρίσιμο στοιχείο για το μέλλον της χώρας. Η αναγκαία επαναφορά του Ελευθερίου Βενιζέλου στην εξουσία το 1928 ταυτίστηκε με την ανάγκη για μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εθνική παραγωγή και να προάγουν την κοινωνική δικαιοσύνη.
Κατά την κυβέρνησή του (1928-1932), ο Βενιζέλος φάνηκε να ανακτά τη φήμη του ως μεταρρυθμιστής, ικανός να ανασυγκροτήσει την ελληνική κοινωνία, προκειμένου να καλύψει τις αδήριτες ανάγκες των καιρών. Αφού η χώρα είχε υποστεί τον ξεριζωμό περίπου 1,5 εκατομμυρίου Ελλήνων λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής, η εθνική ομοιογένεια τέθηκε στο επίκεντρο του εκσυγχρονισμού, αν και με σοβαρές κοινωνικές προκλήσεις.
Ο Βενιζέλος δεν δίστασε να ενσωματώσει την επιστήμη στα θεμέλια ενός νέου οράματος για την Ελλάδα, παρά τις επικρίσεις ότι αυτό υπονομεύει τα εθνικά ιδεώδη. Υποστήριξε ότι η οικονομική ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός συνιστούσαν τις πιο αποτελεσματικές λύσεις απέναντι σε οποιαδήποτε υλιστική νοοτροπία. Η εστίαση στη νεολαία και στα ιδανικά της επιστήμης και της μόρφωσης προοριζόταν να προωθήσει τον ορθολογισμό και τη συνεργασία κοινωνικών συμφερόντων, αντί να εστιάζει στη βία και την κοινωνική ανατροπή.
Συνδέοντας το παράδειγμα του Λουί Παστέρ με την πρόοδο της Ελλάδας, ο Βενιζέλος προέτρεψε τους νέους να γίνουν επιστήμονες και τεχνίτες, τονίζοντας την ανάγκη να κατανοήσουν τις δυνάμεις της φύσης και να προσφέρουν στη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής. «Αντί να επιδιώκετε πολεμικές δόξες, επιδιώξτε να γίνετε μεγάλοι επιστήμονες», δήλωσε, υποδεικνύοντας ότι η επιστήμη θα μπορούσε να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ευημερία για όλους.
Με την επιστροφή σε ιδανικά όπως η Ειρήνη και η Εργασία, ο Βενιζέλος παρουσίασε ένα όραμα που θα αναδείκνυε την Ελλάδα ως ένα κράτος ελευθερίας και δικαιοσύνης, έτοιμο να πάρει τη θέση του στην Κοινωνία των Εθνών, με στήριξη από όλους τους κοινωνικούς φορείς.
Πηγή περιεχομένου: in.gr