Λουκής Ακρίτας: Ο άνθρωπος μπροστά στον εαυτό του

Λουκής Ακρίτας: Ο άνθρωπος μπροστά στον εαυτό του

Αναδρομή στη ζωή και το έργο του Λουκή Ακρίτα, ελληνοκύπριου λογοτέχνη και πολιτικού, που άφησε σφραγίδα στη λογοτεχνία. Ο Λουκής Ακρίτας, μια από τις εμβληματικές μορφές της ελληνικής λογοτεχνίας και πολιτικής, υπήρξε ένας άνθρωπος που επηρεάστηκε βαθιά από τα γεγονότα της εποχής του. Στην τελευταία του συνάντηση πριν την αναχώρησή του για το Λονδίνο, «είχε πολύ καταβεβλημένο πρόσωπο και τα μάτια του με μια επίμονη θλίψη, έμεναν στυλωμένα απάνω στον επισκέπτη του, σαν να γύρευαν από αυτόν να πληροφορηθούν, να μάθουν την αλήθεια». Αυτή η στιγμή καταγράφει τη συναισθηματική του κατάσταση ενόψει της επικείμενης αναχώρησής του.

Η λογοτεχνία του Ακρίτα αποτυπώνει τον ανθρώπινο πόνο και την επιθυμία για ελευθερία, ιδίως στην εποχή του Αλβανικού Πολέμου. «Οι Αρματωμένοι, σύνθεση μεγάλη του αλβανικού πολέμου, συμπυκνώνει όλα τα χαρακτηριστικά της αντιπολεμικής λογοτεχνίας που άνθισε μετά το τέλος του πρώτου ευρωπαϊκού πολέμου». Στις σελίδες του βιβλίου του αναδύεται η ανάγκη για ανθρωπιά και αγάπη, που υπερβαίνει ακόμη και τις πιο σφοδρές συγκρούσεις.

Επιπλέον, η βιογραφία του περιλαμβάνει σημαντικές στιγμές που τον καθόρισαν ως πολιτικό και δημοσιογράφο. Γεννημένος το 1909 στη Μόρφου, σπούδασε φιλολογία στην Αθήνα και ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα το 1931. Το 1964 διορίστηκε υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου. Η πορεία του ενσαρκώνει την αφοσίωση στην εκπαίδευση και τη δημόσια ζωή, αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play