«Το πρόβλημα καλούμαστε να το διαχειριστούμε εμείς κι εμείς θα κριθούμε από την αποτελεσματικότητά μας», δήλωσε ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης -σε εσωτερικό και εξωτερικό- στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα.
«Θα κριθούμε συνολικά, αλλά θα κριθούμε και από τον αριθμό των ανθρώπων που θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε πίσω, γιατί την ίδια στιγμή περίπου 400-500 άτομα την ημέρα εισέρχονται κατά βάση από τα θαλάσσια σύνορά μας, τα οποία και αυτά προσπαθούμε κι έχουμε πετύχει να θωρακίσουμε και με νέα σκάφη και με θερμικές κάμερες. Όμως, όταν δεν ανταποκρίνεται η τουρκική ακτοφυλακή να σταματήσει τη βάρκα η οποία ξεκινάει από τα μικρασιατικά παράλια, όταν θα έλθουν στα δικά μας θαλάσσια σύνορα, αυτό το οποίο πρέπει και οφείλεις να κάνεις -και το κάνει το Λιμενικό Σώμα- είναι να σώσεις αυτούς τους ανθρώπους, που σε κάθε περίπτωση είναι άνθρωποι ταλαιπωρημένοι οι οποίοι μπορεί να έχουν δώσει και όλα τους τα υπάρχοντα, όλη τους την περιουσία, για να καταφέρουν να πετύχουν ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τα παιδιά τους», επισήμανε ο κ. Λαζαρίδης.
Αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε για το ζήτημα ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Ιταλό ομόλογό του Τζ. Κόντε ο βουλευτής της ΝΔ παρατήρησε: «Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα δοκιμάζεται από ένα τεράστιο φορτίο ροών, πολλαπλάσιο των δυνατοτήτων της να τις διαχειριστεί και δυστυχώς διαρκώς αυξανόμενο […] Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν απαραίτητη, αφενός την τήρηση των προβλέψεων της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα -και ήδη το βάλαμε στο τραπέζι της συζήτησης- απαραίτητη είναι και η ενίσχυση της αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ως ακριτικό κράτος η χώρα μας καταβάλλει κάθε προσπάθεια να αντεπεξέλθει. Είναι σημαντικό ότι ο κ. Κόντε συμφώνησε πως το προσφυγικό-μεταναστευτικό αποτελεί πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή διαχείριση, προσθέτοντας μάλιστα ότι οι επιστροφές και ο διαμοιρασμός αποτελούν στοιχεία-πυλώνες σε ό,τι αφορά την ιταλική κυβέρνηση».
Σχετικά με τη διαχείριση του ζητήματος από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε ότι «αξιοποιήσαμε το 20% μόνο των ευρωπαϊκών κονδυλίων και γι’ αυτό το 20% ελεγχόμαστε από την OLAF, άρα δείχνει αυτό ότι υπήρξε κακοδιαχείριση». Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην προθεσμία 10 ημερών που έδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις ΜΚΟ να εγγραφούν στο μητρώο που έχει ανοίξει «και βεβαίως θα ελεγχθούν μία προς μία για να μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε την ήρα από το στάρι».
Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει την πολιτική αντιπαράθεση για πρόσωπα που επιλέχθηκαν ως νέοι διοικητές σε νοσοκομεία ο κ. Λαζαρίδης τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, που διόρισε ως διοικητές νοσοκομείων ανθρώπους με τέσσερα πλαστά πτυχία, όπως συνέβη στο Κρατικό της Νίκαιας, διόρισε ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ, όπως συνέβη στο νοσοκομείο Σαντορίνης, διέλυσε τη δημόσια υγεία και δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο στην κυβέρνηση. Οι Έλληνες δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου και άρα μπορούν να κρίνουν πώς στελεχώνει το κράτος η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τι έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι διοικητές που διορίστηκαν στα νοσοκομεία θα υπογράψουν συμβόλαια με ρήτρα αποδοτικότητας, με ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους, θα αξιολογούνται και θα κρίνονται κάθε τρεις μήνες και βεβαίως όσοι κρίνονται ανεπαρκείς θα απολύονται χωρίς καμία αποζημίωση».
«Περιπτώσεις αστοχιών η δική μας κυβέρνηση δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να διορθώσει, όπως έκανε χθες», προσέθεσε, εξηγώντας ότι «είναι πολιτική γενναιότητα για μια κυβέρνηση να λέει “συγνώμη, λάθος”. «Οι αλλαγές που ξεκίνησαν από τον υπουργό Υγείας, τον κ. Κικίλια, θα προχωρήσουν και κάθε μέρα οι πολίτες θα βλέπουν τη διαφορά. Οι διοικητές και υποδιοικητές των νοσοκομείων θα είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στις εφημερίες και να δίνουν λύσεις στα όποια προβλήματα προκύπτουν», επισήμανε.
Σε ό,τι αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι «κάνει πράξη όλες τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο» και «για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια μειώνονται αντί να αυξάνονται οι φόροι εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επιβραβεύεται η επιχειρηματικότητα προς όφελος των εργαζομένων και της πραγματικής οικονομίας, κινητροδοτούνται δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και παροχές σε είδος, όπως μετοχές υπέρ των εργαζομένων, θεσπίζονται κίνητρα που προσελκύουν ξένα κεφάλαια και επενδυτές, με λίγα λόγια το φορολογικό νομοσχέδιο βάζει τα θεμέλια για την οικονομική αναγέννηση της Ελλάδας και για τη βιώσιμη ανάπτυξη για όλους».
*Τη συνέντευξη πήρε ο Κώστας Παπαδάκης