Στις προοπτικές της Ευρώπης εν μέσω των νέων διεθνών συνθηκών και της κατάστασης στην Ουκρανία, οι οποίες καθιστούν επιτακτικό τον επανεξοπλισμό της ηπείρου, αναφέρθηκε ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Μιλώντας στον Ν. Δρόσο για λογαριασμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σχοινάς επεσήμανε ότι η διάγνωση είναι αυτή ότι είναι ένα κρίσιμο κομβικό σημείο για την Ευρώπη, το οποίο απαιτεί άμεσες ενέργειες και αναδιάρθρωση στρατηγικών. Υπογράμμισε ότι κάθε φορά που η Ευρώπη βρίσκεται σε ανάλογο κομβικό σημείο με εξωγενείς πιέσεις, είναι η στιγμή που απέκτησε τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Αυτό παρατηρήθηκε σε περιόδους όπως οι εμβολιασμοί κατά της πανδημίας και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αναφερόμενος στο έλλειμμα μιας ενιαίας εξωτερικής πολιτικής για την Ευρώπη, ο κ. Σχοινάς επισήμανε ότι η ανάγκη για μια συνεκτική στρατηγική στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής είναι επιτακτική. Τόνισε πως «στην εξωτερική πολιτική δεν τα πάμε καλά» και πρότεινε ότι πρέπει η Ευρώπη να «μιλήσει με μια φωνή» για να έχει ισχυρότερη παρουσία στη διεθνή σκηνή.
Σχολιάζοντας τις σχέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η πορεία της Ευρώπης δεν εξαρτάται από τη γνώμη του Αμερικανού προέδρου, αλλά από τους ίδιους τους Ευρωπαίους. Επισήμανε ότι η Ευρώπη έχει όλα τα απαραίτητα μέσα για να δράσει συντονισμένα σε θέματα του παγκόσμιου εμπορίου και των εξοπλισμών.
Αναφορικά με την κατάργηση του βέτο στην ΕΕ για μια πραγματική ευρωπαϊκή ομογνωμία, ο κ. Σχοινάς δήλωσε ότι «το βέτο είναι η έσχατη λύση που δηλώνει την αποτυχία να πείσεις τους εταίρους». Υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας και της σύνθεσης των εθνικών συμφερόντων για την επίτευξη κοινών στόχων.
Σχετικά με την ίδρυση ενός ενιαίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο κ. Σχοινάς τόνισε την ανάγκη για ένα χρηματοδοτικό μέσο που θα επιτρέπει στην Ευρώπη να εξοπλίζεται συντονισμένα και με ευρωπαϊκή προτίμηση. Η δημιουργία κοινοτικής αμυντικής βιομηχανίας είναι επίσης καθοριστική για την ενίσχυση της στρατηγικής άμυνας της ΕΕ.
Αναφορικά με τη συγκρότηση ομάδας χωρών που θα συμμετείχαν σε έναν ευρωπαϊκό στρατό, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι οι διαδικασίες που αφορούν τη συνεργασία με τρίτους, όπως η Τουρκία, είναι ξεχωριστές από τις κοινοτικές διαδικασίες που αφορούν αποκλειστικά τις χώρες-μέλη της ΕΕ.
Κλείνοντας, ο κ. Σχοινάς επεσήμανε την ανάγκη για ανασύνταξη της εκπροσώπησης της Ευρώπης στο διεθνές πολιτικό σκηνικό και την προσαρμογή στις νέες γεωπολιτικές συνθήκες.
Τη συνέντευξη μπορείτε να την παρακολουθήσετε και στον σύνδεσμο https://youtu.be/eVg8b4_kuhY.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ