Μ. Θεοδωρίδου: Η αποδοχή του εμβολιασμού έχει υπερνικήσει την αρχική διστακτικότητα

Μ. Θεοδωρίδου: Η αποδοχή του εμβολιασμού έχει υπερνικήσει την αρχική διστακτικότητα

Κανονικά και προγραμματισμένα εξελίσσεται ο εμβολιασμός στη χώρα μας, και με την μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, η Ελλάδα θα ανταποκριθεί άριστα σε αυτή την μεγάλη απειλή του κορονοϊού, τόνισε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Φαίνεται, είπε, ότι η αποδοχή του εμβολιασμού έχει υπερνικήσει την αρχική διστακτικότητα, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη  η μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού για ενήλικες και ήδη έχουν διανεμηθεί σε περισσότερες από 30 χώρες, 12,5 εκ. δόσεις εμβολίων.  

    
Στόχος να εμβολιαστούν 220.000 έως τέλος του μήνα

   Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο  γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, “με βάση τον πληθυσμό μας και τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει,  έχουμε πετύχει εμβολιαστική κάλυψη που μας κατατάσσει στον μέσο όρο των χωρών  της ΕΕ”. Μέχρι σήμερα, στις 17:00 είχαν εμβολιαστεί 5.665 άνθρωποι και από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 9.528 εμβολιασμοί. Στόχος είναι, με τα σημερινά δεδομένα, μέχρι τέλος του μήνα να εμβολιαστεί ο μέγιστος αριθμός ατόμων, περίπου 220.000. Ο αριθμός των ατόμων που θα εμβολιάζονται θα αυξάνεται, καθώς “έχουμε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και αναμένουμε και της Moderna και ίσως να είναι ταχεία και η έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca”, είπε η καθηγήτρια. Απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν συσχέτιση της κατάστασης της υγείας του αναπληρωτή διοικητή  Νοσοκομείου που νοσηλεύεται  διασωληνωμένος, με τον εμβολιασμό, η κ. Θεοδωρίδου είπε πως “υπήρχε ένας χρονικός συσχετισμός, δηλαδή ο εμβολιασμός και μετά από τρεις ημέρες εμφάνιση οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας. Επιστημονικά δεν μπορούσαμε να βρούμε συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού και της κλινικής εικόνας  του ασθενούς. Ο εργαστηριακός έλεγχος που έχει γίνει αποκλείει την λοίμωξη από covid, όμως βρέθηκε ότι  είχε υποκείμενο πρόβλημα που του δημιούργησε αυτή την κατάσταση. Το συμβάν αναφέρθηκε μέσω της κίτρινης κάρτας στον ΕΟΦ, όπου λειτουργεί η φαρμακοεπαγρύπνηση”.   

    
Πρόγραμμα εμβολιασμών στα νοσοκομεία

   Ο κ. Θεμιστοκλέους, τόνισε πως βάσει σχεδίου, οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία ήταν προγραμματισμένο να εμβολιαστούν σε τρεις φάσεις. Σήμερα προχώρησαν σε εμβολιασμούς 56 νοσοκομεία, 9 που λειτουργούσαν ήδη , 42 νέα νοσοκομεία του ΕΣΥ και 5 στρατιωτικά και έγιναν 5.665 εμβολιασμοί. Ο ρυθμός αυτός θα συνεχιστεί και τις επόμενες  μέρες. Στις 8 Ιανουαρίου θα προστεθούν και άλλα 55 νοσοκομεία και η δυναμικότητα του συστήματος θα ξεπεράσει τις 8. 000 εμβολιασμούς την ημέρα. Έως τις 12 Ιανουαρίου, θα έχει ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός σε 19 νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας. Ο αριθμός ημερήσιας δυναμικότητας του συστήματος θα προσαρμόζεται καθημερινά στον πληθυσμό που θα πρέπει να εμβολιαστεί – και μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα εμβολιαστούν και οι υγειονομικοί του ιδιωτικού τομέα. 

   Σήμερα ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στους οίκους ευγηρίας, και στο διάστημα από σήμερα έως τις 20 Ιανουαρίου, θα εμβολιαστούν όλοι οι διαμένοντες και εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας, μονάδες χρόνιας φροντίδας και κέντρα αποκατάστασης. Μέχρι την 20η Ιανουαρίου αναμένεται να εμβολιαστούν περίπου 120.000 άτομα, και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να αυξηθεί αυτός ο αριθμός. Την ίδια μέρα αναμένεται να  ξεκινήσει ο εμβολιασμός των άνω των 85 ετών, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση. Υπολογίζεται να εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα. Στόχος είναι, μέχρι το τέλος του μήνα να εμβολιαστεί ο μέγιστος αριθμός ατόμων, περίπου 220.000, έχοντας εξασφαλίσει γι’ αυτούς και την δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. “Αν υπάρξουν παραδόσεις και από άλλες εταιρίες, θα αυξηθεί ο αριθμός που θα εμβολιαστεί από τον γενικό πληθυσμό. Στις 11 Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού και, όπως επανέλαβε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι πολύ σημαντικό βήμα η εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση.Οι άλλοι τρόποι για ραντεβού, είναι μέσω της πλατφόρμας embolio.gov.gr, ή στα φαρμακεία, ή στα ΚΕΠ.

    
Εντατικοί έλεγχοι για την τήρηση της σειράς εμβολιασμών και αποθέματα

    
Επίσης, σήμερα, όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, παραδόθηκαν 83.850 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Το απόθεμα που υπάρχει στις αποθήκες είναι 152.580 δόσεις εμβολίου και έχουν ήδη διανεμηθεί 24.870 δόσεις στα εμβολιαστικά κέντρα. Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είπε πως καθημερινά υπάρχει εικόνα του αριθμού, και των εμβολιαζομένων, και των αποθεμάτων των αποθηκών, ώστε να μην υπάρχει καμία απώλεια και να παρακολουθείται την κάθε στιγμή, η τήρηση της σειράς των εμβολιασμών. Έχει ήδη ενεργοποιηθεί η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα, τόνισε.  

   Τα δεδομένα που επέτρεψαν την ταχεία παρασκευή των εμβολίων

    
Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι το εμβόλιο κατά της covid-19, είναι ένα επιστημονικό επίτευγμα του 2020 και έγινε σε λίγους μήνες, σε αντίθεση με άλλα εμβόλια όπως της ιλαράς, που χρειάστηκε πάνω από 10 χρόνια για να παραχθεί. Εξήγησε για άλλη μια φορά, ότι τα δεδομένα που επέτρεψαν την ταχεία παρασκευή του ήσαν η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, η εμπειρία από τις επιστημονικές προσπάθειες για παρασκευή άλλων εμβολίων και για άλλα λοιμώδη νοσήματα, η συνεργασία των επιστημονικών κέντρων, η χρηματοδότηση για την παρασκευή του και ο μεγάλος αριθμός των εθελοντών. Σημείωσε ότι πάνω από 500.000 εθελοντές έχουν συμβάλει καθοριστικά στις κλινικές μελέτες, που οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι έχουμε εμβόλια αποτελεσματικά και ασφαλή.

    
Πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca 

    
Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε εκτενώς στο εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο ήδη έχει πάρει την έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές της Αγγλίας και αναμένεται να λάβει έγκριση και από τον ΕΜΑ.  Είναι ένα εμβόλιο με διαφορετική τεχνολογία, είπε. “Το εμβόλιο αυτό, βάσει της αξιολόγησης, έχει μία αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70% και δίνεται σε δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα που αρχικά είχε καθοριστεί να είναι 4 εβδομάδες και που τις τελευταίες ημέρες ακούγεται ότι οι επιστήμονες σκέπτονται η δεύτερη δόση να δοθεί μέχρι και μετά από 12 εβδομάδες. Αυτές οι τροποποιήσεις προδίδουν μία προσπάθεια εκμετάλλευσης, όσο το δυνατόν, των προτερημάτων της κάθε μελέτης. Δηλαδή, μήπως το μεγαλύτερο διάστημα που δίνεται μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, είναι αυτό που θα αυξήσει και την αποτελεσματικότητα που φαίνεται να μειονεκτεί σε σχέση με τα άλλα εμβόλια. Χωρίς να είναι πλήρως τεκμηριωμένο, φαίνεται ότι αυτό το εμβόλιο μπορεί να εμποδίζει και την μετάδοση του ιού από ένα εμβολιασμένο άτομο, όταν αυτό μολύνεται εκ νέου με τον νέο κορονοϊό”.

   Όπως είπε η καθηγήτρια, “είναι ένα εμβόλιο που το περιμέναμε με αγωνία και ανυπομονησία, διότι έχει πολλά πλεονεκτήματα. Είναι σταθερό στις συνήθεις θερμοκρασίες φύλαξης, είναι φθηνό και μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες, ώστε να καλύψει ευρείς πληθυσμούς εμβολιαστικά”.

   Σχολιάζοντας αυτό που έχει ακουστεί για πιθανό συνδυασμό αυτού του εμβολίου, με εμβόλιο άλλης εταιρίας, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι “το σωστό είναι να ακολουθείται αυτό που προτείνεται από την εταιρία παραγωγής”. Σχολιάζοντας επίσης, σκέψεις Βρετανών επιστημόνων να χορηγηθεί εμβόλιο διαφορετικών εταιριών κατά την πρώτη και δεύτερη δόση, είπε ότι “ο βασικός κανόνας στην ιατρική, είναι να συνεχίζεις με όποιο εμβόλιο άρχισες”.

   Αναμφίβολα ένα εμβόλιο από μόνο του δεν μπορεί να καλύψει εμβολιαστικά τα περίπου 7,8 δισ. πληθυσμού παγκόσμια. Αυτό που χρειάζεται είναι μια παγκόσμια συνεργασία, ώστε να καλυφθούν, όχι μόνον οι πλούσιες χώρες, αλλά όλες, κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου

©Πηγή: amna.gr

Loading