Ανακαλύψτε τη ζωή και το έργο της σπουδαίας ποιήτριας Μαρίας Πολυδούρη, μιας μοναδικής φωνής της ελληνικής λογοτεχνίας. Την 1η Απριλίου 1902, γεννήθηκε στην Καλαμάτα μία από τις πιο σπάνιες και εμβληματικές μορφές της ελληνικής λογοτεχνίας, η ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη. Η Πολυδούρη διαθέτει ένα αναμφισβήτητο προσωπικό ύφος, που συνδυάζει μια εξεγερμένη συνείδηση με το ποιητικό χάρισμα της εξομολόγησης. Θεωρείται η πιο συναρπαστική ποιήτρια του Μεσοπολέμου και μία από τις πιο ενδιαφέρουσες φωνές της ελληνικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα.
Από πολύ νεαρή ηλικία, αντιμετώπισε μεγάλες απώλειες, καθώς σε ηλικία 18 ετών, έχασε τους γονείς της και τον αδελφό της. Στα 22 της, γνώρισε τον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, με τον οποίο θα βιώσει έναν θυελλώδη αλλά ανεκπλήρωτο έρωτα. Το 1928, ο Καρυωτάκης αυτοκτονεί και την ίδια χρονιά εκδίδεται η πρώτη ποιητική συλλογή της, με τίτλο Οι τρίλλιες που σβήνουν.
Η Πολυδούρη μετακόμισε στο Παρίσι το Δεκέμβριο του 1926, αλλά η υγεία της επιδεινώθηκε από τη φυματίωση, αναγκάζοντάς την να επιστρέψει στην Αθήνα και να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο Σωτηρία, όπου και άφησε την τελευταία της πνοή στις 29 Απριλίου 1930, σε ηλικία μόλις 28 ετών.
Λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό της, ο Κώστας Ουράνης, ποιητής και κριτικός, έγραψε για την Πολυδούρη: Τα μυστικά μου όλα σας λέω, τώρα που πια δε με μεθάνε… Αυτός ο θρήνος αποτυπώνει την κατάσταση της ψυχής της, που έρχεται σε αντίθεση με την καθημερινότητα της υλικής επιβίωσης. Το μήνυμα της Μαρίας Πολυδούρη προειδοποιεί για τη σημαντικότητα της ποίησης και την εσωτερική της πάλη μέσα σε μια κοινωνία που τη βαραίνει.
Η μοναδική γραφή της αποτυπώνει τον πόνο, την απώλεια και την ελπίδα, κάνοντάς την μία από τις πιο σημαντικές ποιητικές φωνές της εποχής της. Η ζωή της ήταν γεμάτη από έντονες συγκινήσεις και συναισθηματικές καταστάσεις που διαμόρφωσαν το έργο της, το οποίο εξακολουθεί να συγκινεί και να εμπνέει.
Βίντεο:
Πηγή περιεχομένου: in.gr