Μαρίν Λεπέν καταγγέλλει πολιτική εκδίκηση μετά την καταδίκη της για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος. Η ηγέτης της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, χαρακτήρισε την ετυμηγορία του γαλλικού δικαστηρίου ως πολιτική απόφαση, επισημαίνοντας ότι την έκρινε ένοχη για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος. Ανάμεσα στις ποινές που της επιβλήθηκαν περιλαμβάνεται και η στέρηση του δικαιώματος να εκλέγεται για πέντε χρόνια. Στην πρώτη της συνέντευξη στο TF1 λίγες ώρες μετά την απόφαση, η Μαρίν Λεπέν επεσήμανε ότι είναι σκόπιμα σχεδιασμένη για να την εμποδίσει να διεκδικήσει την προεδρία το 2027.
Η Λεπέν δήλωσε ότι πρόκειται για «μαύρη μέρα για τη δημοκρατία» και ανέφερε ότι οι δημοσκοπήσεις την τοποθετούν στην κορυφή των υποψηφίων για την προεδρία. Δεν είμαι μόνο εγώ που αποκλείομαι από την προεδρία, αλλά και εκατομμύρια Γάλλοι πολίτες, των οποίων η ψήφος μόλις αφαιρέθηκε.
Ανέφερε επίσης ότι θα ασκήσει έφεση το συντομότερο δυνατό, προσθέτοντας ότι «είμαστε όλοι αθώοι». Όσον αφορά την αποχώρησή της από το δικαστήριο πριν την ανακοίνωση της απόφασης, είπε ότι δεν χρειάστηκε να ακούσει περισσότερα, καθώς κατάλαβε τι συνέβαινε.
Η προοπτική του Ζορντάν Μπαρντελά, που θα είναι υποψήφιος στη θέση της εάν δεν καταπέσει η ποινή της, ήταν επίσης θέμα συζήτησης. «Ο Μπαρντελά είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για το κόμμα, αλλά δεν θα βγω τόσο εύκολα εκτός κούρσας», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν εκατομμύρια Γάλλοι που πιστεύουν σε εμένα».
Ο Μπαρντελά χαρακτήρισε την καταδίκη της Λεπέν άδικη και υποστήριξε ότι η γαλλική δημοκρατία έχει πληγεί. Η Λεπέν έχει θέσει υποψηφιότητα τρεις φορές για την προεδρία και έχει φτάσει δύο φορές στον τελικό γύρο, αντιμετωπίζοντας τον Εμανουέλ Μακρόν. Το κόμμα της, RN, θεωρείται το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα μετά τις εκλογές του 2024 και ελπίζει να κερδίσει τις εκλογές του 2027 με τη στήριξη της αντιμεταναστευτικής ατζέντας.
Η απόφαση του δικαστηρίου αφορά την υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος, καθώς το κόμμα της Λεπέν χρησιμοποίησε ευρωπαϊκά κονδύλια που έπρεπε να διατεθούν για τη χρηματοδότηση των συνεργατών των ευρωβουλευτών του, για να πληρώσει τα δικά του στελέχη. Οι εννέα ευρωβουλευτές και οι δώδεκα βοηθοί που κρίθηκαν ένοχοι είχαν υπογράψει πλασματικές συμβάσεις. Η πρόεδρος του δικαστηρίου δήλωσε ότι διαπιστώθηκε πως όλοι αυτοί εργάζονταν για το κόμμα, χωρίς όμως να έχουν ανατεθεί καθήκοντα από τους ευρωβουλευτές τους. «Ας το ξεκαθαρίσουμε: κανείς δεν δικάζεται για πολιτικά παιχνίδια», τόνισε η δικαστής, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο ήταν αν οι συμβάσεις εκτελέστηκαν ή όχι.
Πηγή περιεχομένου: in.gr