Το Μαρόκο προχωρά στην επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας, ενισχύοντας τη βιώσιμη μετακίνηση και την οικονομία. Το Μαρόκο διαθέτει από το 2018 ένα από τα πιο γρήγορα τρένα παγκοσμίως, το Αλ Μπόρακ, που συνδέει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, την Ταγγέρη, με την εμπορική της πρωτεύουσα, την Καζαμπλάνκα. Χθες, Πέμπτη, ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ’ εγκαινίασε την έναρξη κατασκευής μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας (350 χλμ./ώρα) που θα συνδέει τις πόλεις Ραμπάτ, Καζαμπλάνκα και Μαρακές. Το έργο αναμένεται να μειώσει τον χρόνο ταξιδιού κατά δύο ώρες για μια απόσταση περίπου 430 χλμ. Το φιλόδοξο κρατικό διαρθρωτικό πρότζεκτ, προϋπολογισμού 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει την επέκταση προς Μαρακές και τον εκσυγχρονισμό του εθνικού στόλου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο σιδηροδρομικό σταθμό Ραμπάτ-Αγκντάλ, ο βασιλιάς υπογράμμισε ότι το έργο εντάσσεται στον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό για βιώσιμη ανάπτυξη, στοχεύοντας στην προώθηση λύσεων μαζικής μετακίνησης με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα. Σκοπός είναι η ανάπτυξη ενός εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου που θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά ενός βιώσιμου και συμπεριληπτικού συστήματος δημόσιων συγκοινωνιών. Σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για υποδομές, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλύψει την προμήθεια 168 νέων τρένων.
Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να μεταβάλει δραστικά τους χρόνους ταξιδιού, με το ταξίδι από την Ταγγέρη προς τη Ραμπάτ να διαρκεί μόλις μία ώρα, και από την Ταγγέρη προς την Καζαμπλάνκα 1 ώρα και 40 λεπτά. Παράλληλα, η ταχεία σύνδεση με τα διεθνή αεροδρόμια θα απαιτεί μόλις 35 λεπτά, διευκολύνοντας έτσι την πρόσβαση στο νέο στάδιο Μπενσλιμάν, που προορίζεται για μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, όπως το Μουντιάλ του 2030.
Οι μελλοντικές προοπτικές περιλαμβάνουν επίσης την επέκταση γραμμής μεταξύ Φεζ και Μαρακές, επιτυγχάνοντας συνολικό χρόνο ταξιδιού 3 ώρες και 40 λεπτά. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η επέκταση της γραμμής Κενίτρα-Μαρακές θα απελευθερώσει χωρητικότητα στο συμβατικό δίκτυο, διευκολύνοντας την ανάπτυξη τοπικών σιδηροδρομικών δικτύων στις μεγαλύτερες μητροπολιτικές ζώνες της χώρας, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις αστικής κινητικότητας.
Η ανανέωση του στόλου περιλαμβάνει την απόκτηση 168 νέων τρένων και τη δημιουργία βιομηχανικού σιδηροδρομικού οικοσυστήματος, στοχεύοντας στην αύξηση της τοπικής ενσωμάτωσης και στη θετική επίπτωση στην εθνική οικονομία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr