Η αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου στο Μαρόκο υπό τη ηγεσία του βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ’ στοχεύει σε κοινωνικές και νομικές μεταρρυθμίσεις. Ο βασιλιάς του Μαρόκου, Μοχάμεντ ΣΤ’, ηγήθηκε σήμερα σε σύνοδο εργασίας που πραγματοποιήθηκε στα ανάκτορα της Καζαμπλάνκα, αφιερωμένη στην αναθεώρηση του μαροκινού οικογενειακού κώδικα. Η συνεδρίαση είχε ως στόχο τη συζήτηση της έκθεσης που υποβλήθηκε από το αρμόδιο όργανο, η οποία περιλαμβάνει περισσότερες από εκατό τροποποιητικές προτάσεις.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου, επισημάνθηκε ότι είχε προηγηθεί γνωμοδότηση από το ανώτατο συμβούλιο των Ουλεμάδων, σχετικά με ορισμένες από τις προτάσεις, που συνδέονται με θρησκευτικά κείμενα. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες διευθετήσεις σχετικά με ζητήματα που απαιτούσαν ερμηνεία της Σαρία. Η προτεραιότητα δόθηκε στις επιλογές που συνάδουν με τις κατευθυντήριες γραμμές του μαροκινού μονάρχη.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, περιλαμβάνοντας τις ακροάσεις και τις σημαντικότερες προτάσεις που προέκυψαν. Ο υπουργός Ισλαμικών Υποθέσεων παρουσίασε τα συμπεράσματα του συμβουλίου, το οποίο εργάστηκε για την εξεύρεση λύσεων συμβατών με τη Σαρία.
Ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ’, στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, κάλεσε το συμβούλιο να συνεχίσει το έργο του με εποικοδομητικό πνεύμα. Τόνισε την ανάγκη για εμβάθυνση της έρευνας σε ζητήματα που αφορούν την οικογένεια και που απαιτούν καινοτόμες απαντήσεις.
Ο βασιλιάς ζήτησε από την κυβέρνηση να διατηρεί συνεχή επικοινωνία με την κοινή γνώμη, ενημερώνοντας το λαό για τις εξελίξεις στην αναθεώρηση, η οποία θα ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Στην επόμενη φάση, κατά τις διαβουλεύσεις και τις ψηφοφορίες, ο βασιλιάς υπογράμμισε τις αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης, όπως αυτές πηγάζουν από τη θρησκεία του Ισλάμ και τις διεθνείς συμβάσεις του Μαρόκου.
Τέλος, επισήμανε ότι η μαροκινή οικογένεια αποτελεί το βασικό κύτταρο της κοινωνίας και ότι πρέπει να υπάρξει ενδιαφέρον για όλες τις πτυχές που υποστηρίζουν την αναθεώρηση του οικογενειακού κώδικα, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των σχετικών νομοθετικών κειμένων και της ανάπτυξης προγραμμάτων ευαισθητοποίησης για την κατανόηση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των πολιτών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr