Μάρτυρας στη Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: “Δέχτηκε πολλά χτυπήματα που τον πέτυχαν στο κεφάλι”

Τι είπε αυτόπτης μάρτυρας στη δίκη – “Είδα παρά πολύ μανία. Μεγάλη μανία. Ένα ασυγκράτητο μίσος μια οργή” αναφέρει χαρακτηριστικά για την επίθεση σε βάρος του Ζακ


Ο μάρτυρας, υπάλληλος σεκιούριτι, είδε από κοντά την επίθεση καθώς την ώρα εκείνη επέστρεφε στο σπίτι. Ο ίδιος σήμερα στο ακροατήριο περιέγραψε όλα όσα είδε. Σύμφωνα με το μάρτυρα ο 33χρονος Κωστόπουλος δέχθηκε «πολλά χτυπήματα που τον πέτυχαν στο κεφάλι». Σύμφωνα με το μάρτυρα το θύμα δεν κρατούσε μαχαίρι, παρά μόνο «ένα γυαλάκι που το έτεινε στο διασώστη». «Δεν υπήρχε απειλή, μετά το άφησε» είπε ο μάρτυρας για να περιγράψει στη συνέχεια όσα είδε.

«Είδα παρά πολύ μανία. Μεγάλη μανία. Ένα ασυγκράτητο μίσος μια οργή. Δεν ξέρω αν ήταν προσωπικό. Δεν έχω δει τέτοια συμπεριφορά, ούτε για εν δυνάμει κλεφτή». Αυτό ανέφερε σήμερα, μεταξύ άλλων, στην κατάθεσή του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης σε βάρος του Ζακ Κωστόπουλου, τον Σεπτέμβριο του 2018 στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος.

Σημειώνει χαρακτηριστικά στην κατάθεσή του πως: «Σταμάτησε ένας κύριος μπροστά μου απότομα και έπεσα πάνω του. Κοίταξα να δω γιατί. Είδα δυο κυρίους να κλωτσάνε επίμονα. Είχε μαζευτεί κόσμος και προσθέτονταν κι άλλος. Στην αρχή εξεπλάγην. Ήταν μέσα ένας νεαρός ο οποίος από αυτά που είδα, ήταν κοντά στο ταμείο και είχε πιάσει την ταμειακή μηχανή. Όχι να την παραβιάσει, προφανώς ήταν βαριά. Πήγε στο πυροσβεστήρα αλλά ήταν μάλλον κι αυτός βαρύς γιατί δεν ήξερε να τον χρησιμοποιήσει. Έρποντας βγήκε από τη βιτρίνα όπου οι κύριοι είχαν ήδη κάνει φθορές. Υπήρχαν πολλά από τα παρά πολλά χτυπήματα που τον πέτυχαν στο κεφάλι. Ήταν πολύ γρήγορη η έλευση του ΕΚΑΒ. Το θύμα αντέδρασε και σηκώθηκε να φύγει. Ενστικτωδώς δεν κατάλαβε ότι έπεσε πάνω σε άλλους. Δεν μπορούσα να βλέπω άλλο, ήταν παραδομένος».

Παράλληλα ο μάρτυρας προσθέτει πως είχε συναντήσει ξανά τον Ζακ Κωστόπουλο στο κέντρο της Αθήνας και -όπως ανέφερε- είχε τυπικές επαφές μαζί του. Συνεχίζοντας την κατάθεσή του ο μάρτυρας είπε: «Όταν τον είδα είπα ο Ζακ αποκλείεται. Δεν πίστεψα ούτε μια στιγμή ότι κάτι κακό ήθελε να κάνει. Σαν φύλακας το απέκλεισα. Δεν ήταν της ιδεολογίας να κλέψει, ούτε είχε ανάγκη να κλέψει απ’ ότι έλεγε… Θεώρησα ότι κατά λάθος μπήκε. Η συμπεριφορά του ήταν να απεγκλωβιστεί, ότι μετάνιωσε που μπήκε. Ήταν σε υπερένταση και ταραχή. Δεν ήθελε να κάνει κάτι κακό. Ήταν σε κοινή θέα, ακάλυπτος χωρίς μια μάσκα και προσπαθούσε να βγει, όχι να μείνει μέσα ενώ έξω τον περίμενε κόσμος. Αν ήταν κλέφτης δεν θα ήθελε να βγει έξω».

Εισαγγελέας: Επιτέθηκε με γυαλί στο διασώστη του ΕΚΑΒ;

Μάρτυρας: Ναι. Πήρε ένα γυαλάκι. Προφανώς και για άμυνα το έβγαλε. Δεν απείλησε. Ο τραυματιοφορέας έκανε πίσω και του έδωσε το περιθώριο να φύγει. Ήταν μια ενστικτώδης κίνηση.


Ένορκος: Αφού σηκώθηκε με το γυαλί τι έγινε;

Μάρτυρας: Πήρε ένα γυαλάκι αφηρημένα, το έτεινε στο διασώστη που έκανε πίσω. Δεν υπήρξε προέκταση του γυαλιού, δεν υπήρχε απειλή και μετά το έριξε. Δεν το πήρε το γυαλί μαζί του, δεν απείλησε κανέναν.

Πολιτική αγωγή: Είδατε να κρατάει μαχαίρι;

Μάρτυρας: Δεν είχε μαχαίρι. Δεν παρουσίαζε κάτι ή μια κίνηση ότι οπλοφορεί. Δεν έτεινε κάτι σε μαχαίρι ή σουγιά. Κατηγορηματικά το λέω.

Πολιτική αγωγή: Μπορούσε να φανεί απειλητικός;

Μάρτυρας: Βγήκε πολύ άγαρμπα και βιαστικά. Δεν σηκώθηκε ποτέ. Δεν βοήθησε τον εαυτό του να βγει. Δεν μπορούσε σωματικά να σηκωθεί. Η μοναδική παρορμητική του κίνηση ήταν που σηκώθηκε και έτρεξε στα τραπεζοκαθίσματα ασυναίσθητα. Ακόμα και στο διασώστη ξαπλωτός του το έτεινε. Δεν ήταν όρθιος.

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων σχολιάζοντας την κατάθεση του μάρτυρα έκαναν λόγιο για ανακολουθία του, καθώς όπως είπαν, αρχικά ο ίδιος, ενώπιον του ανακριτή είχε κάνει λόγο για «μεγάλο γυαλί» και όχι για «γυαλάκι» που είπε σήμερα στο ακροατήριο. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο μάρτυρας δέχθηκε και ερωτήσεις από τον εισαγγελέα της έδρας.

Κατάθεση του γιατρού Χρ. Ευτυχιάδη

Η δίκη συνεχίστηκε με την κατάθεση του γιατρού Χρ. Ευτυχιάδη, ο οποίος είχε υπογράψει την ιστολογική εξέταση του Ζακ Κωστόπουλου. Ο μάρτυρας απέκλεισε το ενδεχόμενο ο 33χρονος να είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο πριν από την επίθεση που δέχθηκε. «Η καρδιά του δεν είχε κανένα πρόβλημα. Ήταν φυσιολογικότατη. Το ήπαρ ήταν λιπώδες που προέρχεται από διάφορους λόγους, χρήση φαρμάκων, αλκοόλ και άλλα. Ο θάνατος όταν σχετίζεται με το ήπαρ δεν είναι άμεσος, είναι μια αργή εξέλιξη, δεν αποδίδονται αιφνίδιοι θάνατοι σε αυτό», ανέφερε ο κ. Ευτυχιάδης και προσέθεσε ότι ο οργανισμός του Ζακ Κωστόπουλου ήταν επιβαρυμένος. «Δεν ήταν υγιής άνθρωπος αλλά δεν έπαιξε σχέση με το θάνατο, αν και αυτό να το πει αρμόδιος είναι ο ιατροδικαστής», ανέφερε ο μάρτυρας ο οποίος χαρακτήρισε το συμπέρασμα της ιατροδικαστικής έκθεσης ακριβές.

Η δίκη συνεχίζεται.

Δείτε επίσης: Ιατροδικαστής για Ζακ Κωστόπουλο: Τα τραύματα δεν προκάλεσαν τον θάνατο (vid)