Μειωμένες οι πληρότητες των ξενοδοχείων στην Πιερία τον Ιούλιο, παρά την δυναμική έναρξη της θερινής σεζόν τον Απρίλιο

Μειωμένες οι πληρότητες των ξενοδοχείων στην Πιερία τον Ιούλιο, παρά την δυναμική έναρξη της θερινής σεζόν τον Απρίλιο

Οι πληρότητες των ξενοδοχείων στην Πιερία παρουσίασαν μείωση τον Ιούλιο, παρά την δυναμική εκκίνηση της φετινής θερινής σεζόν τον Απρίλιο, σύμφωνα με πληροφορίες από τους φορείς του τουρισμού της περιοχής.

Η αύξηση των Ελλήνων επισκεπτών της Πιερίας, οφείλεται εν μέρει στο ότι πολλοί επιλέγουν φέτος τις παραλίες της ηπειρωτικής Ελλάδας για τις διακοπές τους, κυρίως λόγω της μεγάλης ανόδου στο κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, που καθιστά πιο οικονομικά ασύμφορη τη μεταφορά προς τα νησιά. Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση των Ελλήνων επισκεπτών δεν αρκεί για να εξισορροπήσει τις απώλειες που παρατηρούνται στις οδικές αφίξεις από τη ρουμανική αγορά. Η παρουσία αυτοκινήτων με ρουμανικές πινακίδες είναι σημαντικά μειωμένη στις οδούς της Πιερίας φέτος, γεγονός που πιθανώς σχετίζεται με τις εξελίξεις γύρω από την ενσωμάτωσή της Ρουμανίας στη Συνθήκη Σένγκεν, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Ηρακλής Τσιτλακίδης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η πτώση στις οδικές αφίξεις από τη Ρουμανία υπολογίζεται γύρω στο 40%. Αυτή η πτώση ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε μερική ενσωμάτωση της Ρουμανίας στη Σένγκεν, με τις διαδικασίες να έχουν καταργηθεί για τα αεροπορικά ταξίδια, αλλά όχι ακόμα για τα οδικά. Έτσι, οι Ρουμάνοι ενδέχεται φέτος να προτίμησαν να ταξιδέψουν αεροπορικώς, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, προς προορισμούς που δεν ήταν πρόσβατοι όπως στο παρελθόν», εκτιμά ο κ. Τσιτλακίδης, προσθέτοντας ότι οι προβλέψεις της Σένγκεν αναμένονται και για τις οδικές διαδικασίες το 2025 ή και νωρίτερα, ίσως από τον προσεχή Οκτώβριο. Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση σχετικά με τις διαδικασίες και τις καθυστερήσεις στις χερσαίες πύλες της Ελλάδας, κυρίως μετά τα μέσα Ιουνίου, «δεν προωθεί το ευρωπαϊκό προφίλ της χώρας, παρά τις αξιέπαινες προσπάθειες των τοπικών επιχειρηματιών», καταλήγει ο πρόεδρος των ξενοδόχων.

Ο κ. Τσιτλακίδης προσδιορίζει ότι η φετινή θερινή τουριστική περίοδος ξεκίνησε «ομαλά και ελπιδοφόρα». Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Πιερίας ήταν αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο έτος και προμηνύονταν για μία καλή χρονιά. Ωστόσο, οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος αντιπροσωπεύουν το 60%-65% των διανυκτερεύσεων τουριστών στην περιοχή κάθε χρόνο και η εικόνα για αυτούς τους μήνες δεν είναι θετική όπως κατά την αρχή της σεζόν. «Μεσοσταθμικά, οι πληρότητες εκτιμάμε ότι κινήθηκαν σε πτώση κατά 25%-30% τον Ιούλιο, λόγω και της πτώσης στις αφίξεις των Ρουμάνων. Είναι αυξημένη η παρουσία Ελλήνων, κυρίως οικογενειών, κάτι που ενδεχομένως συνδέεται με τα υψηλά ναύλα των πλοίων. Για πρώτη φορά, εξερευνούν την Πιερία και τις ακτές της, ανακαλύπτοντας την περιοχή μετά από ένα οδικό ταξίδι με «τακτοποιημένο» προϋπολογισμό. Όμως, αυτό δεν είναι επαρκές για να αναπληρώσει τις απώλειες από τη Ρουμανία. Η Ρουμανία των τελευταίων χρόνων πρωτοστατεί στην λίστα εθνών που επισκέπτονται την Πιερία, ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Σερβία και τη Γερμανία, αλλά φέτος φαίνεται να χάνει την πρωτοκαθεδρία», σημειώνει ο κ. Τσιτλακίδης.

Όσον αφορά τον Αύγουστο, αν και έως τώρα φαίνεται να έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τον Ιούλιο, η ελπίδα είναι ότι τελικά θα επιδείξει καλύτερη εικόνα, τουλάχιστον με κρατήσεις και «τελευταίας στιγμής» επισκέπτες. «Ελπίζουμε ότι ο Αύγουστος θα εξελιχθεί καλύτερα από τον Ιούλιο, αλλά αυτό θα φανούν στην πράξη, με τη βοήθεια και της ελληνικής αγοράς, η οποία κατά την περίοδο γύρω από τον Δεκαπενταύγουστο, συχνά φέρνει αφίξεις», προσθέτει ο κ. Τσιτλακίδης.

Απαντώντας στο ερώτημα αν πραγματοποιούνται νέες επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα στην Πιερία, αναφέρει ότι πράγματι υπάρχει κινητικότητα, τόσο με αδειοδοτημένες επενδύσεις – οι οποίες όμως είναι περιορισμένες σε μονάδες και πολλές δεν είναι μεγάλες – όσο και με έργα που διαπραγματεύονται για το μέλλον. Επιπλέον, βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο του Τουρισμού, το οποίο θα δημιουργήσει έναν εθνικό χάρτη και θα προσδιορίσει πολλές επόμενες κινήσεις.

Αναμένοντας εξελίξεις, ο κ. Τσιτλακίδης παρατηρεί ότι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση από τουρίστες είναι η Παραλία της Κατερίνης και η Ολυμπιακή Ακτή, καθώς και δευτερευόντως η Λεπτοκαρυά, ο Πλαταμώνας, οι Νέοι Πόροι και το Λιτόχωρο, καθώς και ορεινοί προορισμοί όπως το Ελατοχώρι. «Καλούμε τους ανθρώπους να επισκεφτούν την περιοχή μας, η οποία δεν δύναται να περιοριστεί μόνο στο διδιάστατο ήλιος – θάλασσα. Διαθέτουμε το θρυλικό βουνό Ολύμπου, το οποίο είναι προσβάσιμο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, τουλάχιστον στους χαμηλούς προορισμούς, στο φαράγγι του Ενιππέα, καθώς και σε κοντινές περιοχές που θα μπορούσε να πει κανείς ότι ανήκουν στη δική μας τουριστική ενδοχώρα, όπως τα Μετέωρα και η Βεργίνα», καταλήγει ο κ. Τσιτλακίδης.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play