Μείωση ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών κατά 573,2 εκατομμύρια ευρώ τον Φεβρουάριο του 2025: ΤτΕ

Μείωση ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών κατά 573,2 εκατομμύρια ευρώ τον Φεβρουάριο του 2025: ΤτΕ

Η μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας τον Φεβρουάριο 2025 αντικατοπτρίζει την ισχυρότερη ισορροπία αγαθών. Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας μειώθηκε κατά 573,2 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, φτάνοντας τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον Φεβρουάριο του 2025. Η βελτίωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας αποδόθηκε κυρίως σε μια πιο ισχυρή ισορροπία αγαθών και, σε μικρότερο βαθμό, σε μια βελτιωμένη κατάσταση πρωτογενών εισοδημάτων. Αυτά τα κέρδη αναιρέθηκαν εν μέρει από τη μείωση της ισορροπίας υπηρεσιών και την επιδείνωση του λογαριασμού δευτερογενών εισοδημάτων.

Η μείωση του ελλείμματος αγαθών αντικατοπτρίζει μια συνδυασμένη πτώση των εισαγωγών και μια ελαφρά αύξηση των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,9% στις τρέχουσες τιμές—ή 3,4% σε σταθερές τιμές—ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 7,6% (7,9% σε σταθερές τιμές). Οι εξαγωγές αγαθών εκτός πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 1,1% στις τρέχουσες τιμές (2,4% σε σταθερές τιμές), και οι εισαγωγές σε αυτή την κατηγορία μειώθηκαν κατά 3,0% (4,1% σε σταθερές τιμές).

Ο πλεονασμός στην ισορροπία υπηρεσιών μειώθηκε, επηρεαζόμενος από την πτώση όλων των κύριων συνιστωσών. Παρά την ελαφρά μείωση των αφίξεων μη κατοίκων κατά 0,8% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2024, τα έσοδα από ταξίδια σημείωσαν μια μέτρια αύξηση κατά 0,5%. Ο λογαριασμός πρωτογενών εισοδημάτων μειώθηκε σχεδόν στο μισό σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω χαμηλότερων καθαρών πληρωμών τόκων, μερισμάτων και κερδών, σε συνδυασμό με μια αύξηση σε άλλες πρωτογενείς εισπράξεις. Ωστόσο, ο λογαριασμός δευτερογενών εισοδημάτων εμφάνισε μια μεγαλύτερη μείωση, αποδιδόμενη σε αυξημένες καθαρές πληρωμές από άλλους τομείς εκτός γενικής κυβέρνησης.

Αντίθετα, κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2025, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αυξανόμενο κατά 211,1 εκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας το 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή η επέκταση αποδόθηκε κυρίως στην επιδείνωση του λογαριασμού δευτερογενών εισοδημάτων και στη πιο αδύναμη ισορροπία υπηρεσιών, αν και αυτά τα φαινόμενα αναιρέθηκαν εν μέρει από κέρδη στην ισορροπία αγαθών και μια βελτιωμένη κατάσταση πρωτογενών εισοδημάτων.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play