Η κατάσταση στη Γάζα είναι δραματική μετά από 15 μήνες πολέμου, με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις. Ο πόλεμος στη Γάζα, ο οποίος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023 με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, έχει οδηγήσει σε απαίσιες ανθρωπιστικές κρίσεις και τεράστιες απώλειες. Η επιδρομή αυτή είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.200 ανθρώπων και την αφαίρεση περίπου 250 ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας. Στη συνέχεια, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Νετανιάχου αντέτεινε με μια εκτενή εκστρατεία βομβαρδισμών και χερσαίων επιχειρήσεων, με τραγικά αποτελέσματα: Περισσότεροι από 46.788 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, εκ των οποίων ένας στους τέσσερις είναι παιδιά.
Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA), τουλάχιστον το 50% των νοσοκομείων στη Γάζα είναι μόνο μερικώς λειτουργικά. Περίπου 12.000 ασθενείς χρειάζονται ιατρική διακομιδή, με πολλούς να αντιμετωπίζουν περιορισμένη πρόσβαση σε σωτήρια ιατρική περίθαλψη. Κατά τη διάρκεια μιας προσωρινής παύσης των εχθροπραξιών τον περασμένο Νοέμβριο, η Χαμάς απελευθέρωσε περίπου 100 ομήρους σε αντάλλαγμα για 240 Παλαιστίνιους κρατούμενους, αλλά ο πόλεμος επανήλθε μετά από μια εβδομάδα.
Αναλύοντας τα στατιστικά, προκύπτει ότι περισσότερα από 1,9 εκατομμύρια άτομα στη Γάζα έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με την ανθρωπιστική κατάσταση να είναι στο κόκκινο. Συνολικά, περίπου 345.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν καταστροφική πείνα, με το 96% του πληθυσμού να βιώνει επισιτιστική κρίση.
Αυτός ο πόλεμος δεν επηρεάζει μόνο την περιοχή της Γάζας, αλλά προκαλεί ανησυχίες για μια ευρύτερη αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής. Καθώς η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται, οι διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν για την επείγουσα ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας και παρέμβασης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr