Μεταρρυθμίσεις στην υγεία: Η Ελλάδα προχωρά με νέα προγράμματα

Μεταρρυθμίσεις στην υγεία: Η Ελλάδα προχωρά με νέα προγράμματα

«Η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, τόσο σε επίπεδο δημόσιας υγείας, όσο και σε επίπεδο πρωτοβάθμιας» τόνισε, μεταξύ άλλων, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Φωφώ Καλύβα, μιλώντας στο 5ο OLYMPIA FORUM, το οποίο διεξάγεται στην Αρχαία Ολυμπία. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «αυτήν τη στιγμή έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται, με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης, τέσσερα μεγάλα προληπτικά προγράμματα» και συνέχισε: «Το πρώτο είναι το “Φώφη Γεννηματά”, για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, το δεύτερο είναι για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το τρίτο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και το τέταρτο για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα». Όσον αφορά στην πρόληψη των μεταδοτικών νοσημάτων, είπε ότι «πάντοτε εξακολουθούν να ισχύουν, το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών παίδων και εφήβων, αλλά και το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού ενηλίκων» και πρόσθεσε: «Ειδικότερα, για τα παιδιά έχουμε μεριμνήσει για το ψηφιακό βιβλιάριο υγείας του παιδιού και την ψηφιακή αποτύπωση της εμβολιαστικής κάλυψης. Ταυτόχρονα εστιάζουμε στην ένωση της δημόσιας υγείας στην πρωτοβάθμια, δηλαδή δημιουργείται ένας άξονας λειτουργίας της δημόσιας υγείας στην πρωτοβάθμια». «Αυτήν τη στιγμή», συνέχισε, «όλα τα Κέντρα Υγείας, σε διαφορετικό βαθμό, ανακατασκευάζονται ή ανακαινίζονται και ταυτόχρονα εξοπλίζονται με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ φροντίζουμε για τη στελέχωσή τους με γιατρούς, νοσηλευτές, μαίες και επισκέπτες υγείας, που θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην εφαρμογή των προγραμμάτων πρόληψης». Επίσης, η Φωφώ Καλύβα αναφέρθηκε «στο πρόγραμμα που υλοποιείται και στοχεύει στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, εστιάζοντας στην άσκηση και στη διατροφή». Το πρόγραμμα, όπως συμπλήρωσε, «υλοποιείται σε εθνικό επίπεδο με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και στοχεύει όχι μόνο στα παιδιά και στις οικογένειές τους, αλλά και στους εκπαιδευτικούς».

Στην ίδια ενότητα μίλησε και ο κοινός διοικητής των παιδιατρικών νοσοκομείων, «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», Εμμανουήλ Παπασάββας, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις νέες υπηρεσίες που έχουν αναπτύξει τα δύο νοσοκομεία.
Όπως είπε, «μία από αυτές τις υπηρεσίες είναι η αντιμετώπιση της διαδικτυακής εξάρτησης» και πρόσθεσε: «Στο νοσοκομείο “Αγλαΐα Κυριακού” έχουμε ιδρύσει από το 2006 την μονάδα εφηβικής υγείας, η οποία εξετάζει αυτές τις περιπτώσεις παιδιών. Μάλιστα, μπορούμε να πούμε ότι το 40% των παιδιών της χώρας μας έχουν ένα είδος εξάρτησης από το διαδίκτυο. Από αυτό το ποσοστό, 8% έως 10% έχει ανησυχητική εξάρτηση. Παράλληλα, από το 2006 έχουν εξεταστεί 10.000 παιδιά στην ειδική μονάδα και το 80% των παιδιών αυτό έχει δείξει πολύ σημαντικά σημάδια βελτίωσης».
«Μία άλλη μονάδα», συνέχισε, «την οποία έχουμε ιδρύσει στο νοσοκομείο “Αγλαΐα Κυριακού” είναι η μονάδα φροντίδας για την ασφάλεια των παιδιών».
«Η μονάδα αυτή», όπως είπε, «αποτελεί την πρώτη νοσοκομειακή μονάδα στη χώρα μας που συντονίζει την φροντίδα παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο για κακοποίηση ή παραμέληση και την υποστήριξη του οικογενειακού τους περιβάλλοντος».
«Ένα άλλο πρόγραμμα, το οποίο θα λειτουργήσει έως το τέλος του χρόνου», όπως ανέφερε ο Εμμανουήλ Παπασάββας, «είναι το πρόγραμμα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, το οποίο βρίσκεται υπό την αιγίδα του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”».
Μιλώντας για την παραβατικότητα των ανηλίκων, είπε ότι «στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία που εφημερεύουν καθημερινά εναλλάξ, προσέρχονται παιδιά, τα οποία πέφτουν θύματα εκφοβισμού, παραβατικότητας και ακραίων συμπεριφορών από συνομηλίκους τους».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, τόνισε ότι «όλα όσα προσφέρει ο οργανισμός γίνονται με χορηγίες, γιατί εμείς δεν έχουμε επιχορηγήσεις, ενώ θα έπρεπε να έχουμε».
Όπως πρόσθεσε, «το τεράστιο έργο που προσφέρει το “Χαμόγελο του Παιδιού”, πρέπει να επιχορηγηθεί, γιατί δεν θα τα βγάλουμε πέρα με τις τόσες ανάγκες που υπάρχουν, αφού όλα αυτά γίνονται εκ των ενόντων, δηλαδή με χορηγίες και με τους ανθρώπους μας».
Αναφερόμενος στις δράσεις του «Χαμόγελου του Παιδιού», είπε, μεταξύ άλλων, ότι «συγκροτήσαμε ένα εξειδικευμένο κέντρο υπηρεσιών υγείας, όπου η οικογένεια, ασχέτως του οικονομικού προβλήματος που πολλές φορές υπάρχει και χρειάζεται να καλύψουμε, απευθύνεται σε εμάς, προκειμένου, σε συνεργασία με το εθνικό σύστημα υγείας, να τους στηρίξουμε και να καλύψουμε τις ανάγκες τους».
Ακόμη, είπε ότι «έχουμε τα πιο σύγχρονα κινητά πολυιατρεία που υπάρχουν στην Ευρώπη, τα οποία έχουν μέσα όλες τις ειδικότητες και διασχίζουν όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης και τρεις μονάδες προληπτικής ιατρικής, οι οποίες οργώνουν συνέχεια τη χώρα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν καλυφθεί 175.000 παιδιά».
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Αλεξία Σβώλου.

*Φωτογραφίες από το συνέδριο:
https://www.amna.gr/pr-photo

Loading

Play