Μη απομονωμένος ο Πούτιν στην σύνοδο BRICS: Η Μέση Ανατολή και οι προκλήσεις της Δύσης

Μη απομονωμένος ο Πούτιν στην σύνοδο BRICS: Η Μέση Ανατολή και οι προκλήσεις της Δύσης

Η σύνοδος BRICS με οικοδεσπότη τον Πούτιν υπογραμμίζει την επαναφορά της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή. Σχεδόν τρία χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η αρχική απομόνωση της Μόσχας μοιάζει να υποχωρεί. Το CNN σημειώνει ότι η σύνοδος των BRICS με οικοδεσπότη τον Πούτιν βοηθά στη δημιουργία του αφηγήματος ότι ενισχύεται από έναν συνασπισμό χωρών που στρέφονται αντίθετα στην αμερικανική ηγεμονία.

Η τριήμερη σύνοδος κορυφής των BRICS, που ξεκίνησε στη νοτιοδυτική ρωσική πόλη Καζάν, είναι η πρώτη συνάντηση της ομάδας που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, από την διεύρυνσή της νωρίτερα φέτος με την προσθήκη της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιθιοπίας και του Ιράν.

Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο και υποστήριξε ότι η εταιρική σχέση τους αποτελεί πρότυπο για τις διεθνείς σχέσεις. Αξιοσημείωτοι συμμετέχοντες είναι οι Ναρέντρα Μόντι της Ινδίας, Μασούντ Πεζεσκιάν του Ιράν και Σιρίλ Ραμαφόσα της Νότιας Αφρικής. Αναμένεται να συμμετάσχει επίσης ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ακύρωσε την παρουσία του λόγω τραυματισμού.

Αυτή η σύνοδος είναι η μεγαλύτερη διεθνής συγκέντρωση που έχει φιλοξενήσει ο Πούτιν από τον Φεβρουάριο του 2022, υπογραμμίζοντας την τάση σύγκλισης κρατών που επιθυμούν να δουν αλλαγές στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων. Η σύνοδος εξελίσσεται σε μια κρίσιμη περίοδο, λίγες ημέρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές, πίσω από τις οποίες ενδέχεται να επηρεαστεί η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Στο Καζάν βρίσκεται επίσης ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρρες, που αναμένεται να έχει συναντήσεις με πολλούς ηγέτες, περιλαμβανομένου του Πούτιν. Η συνάντησή τους θα επικεντρωθεί στον πόλεμο στην Ουкраνία. Ο Γκουτέρρες έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανάγκη για μια δίκαιη ειρηνευτική λύση σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

Η συνάντηση αυτή προβάλλει τη δυνατότητα της Ρωσίας να επανέλθει στην διεθνή σκηνή και να παρουσιάσει τους BRICS ως την αιχμή του δόρατος για μια νέα παγκόσμια τάξη. Ωστόσο, οι ηγέτες που παρευρίσκονται διατηρούν ποικιλία απόψεων και συμφερόντων, γεγονός που ενδέχεται να περιορίσει τις δυνατότητές τους να στείλουν ένα ενιαίο μήνυμα.

Η επεκτεινόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αναμένεται επίσης να κυριαρχήσει στις συζητήσεις. Ο Πούτιν αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη σύγκρουση για να ενισχύσει τη θέση του, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια νέα παγκόσμια τάξη χωρίς την ηγεσία των ΗΠΑ.

Οι ηγέτες της BRICS θα εξετάσουν τις τρέχουσες προσπάθειες για διακανονισμό πληρωμών χωρίς το δολάριο και τη χρήση νομισμάτων και τραπεζικών δικτύων των BRICS, κάτι που μπορεί να προσφέρει οικονομικά οφέλη και να βοηθήσει χώρες όπως η Ρωσία να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις.

Εν κατακλείδι, οι BRICS αντιπροσωπεύουν έναν χαλαρό συνασπισμό που επιδιώκει να διασφαλίσει καλύτερη εκπροσώπηση διεθνώς, όμως οι διαιρέσεις τους καθιστούν προκλητική την στρατηγική τους ενότητα.

Loading

Play