«Το ελληνικό οικοσύστημα της καινοτόμου επιχειρηματικότητας προκαλεί όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη διεθνή επενδυτική αγορά» όπως σημειώνεται σε άρθρο που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία με τίτλο: «Μια σημαντική εξαγορά στο Ελληνικό Startup οικοσύστημα και η συμβολή του ΕΠΑνΕΚ».
Η στρατηγική του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) και ο σχεδιασμός των προγραμμάτων του, υπογραμμίζεται στο άρθρο, θα συμβάλουν ώστε να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε κι άλλα ευχάριστα νέα από το οικοσύστημα της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Στοιχεία
Στο άρθρο αναφέρεται ακόμη ότι, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, έως την 31η Δεκεμβρίου 2019, έχουν διατεθεί πάνω από 96 εκατομμύρια ευρώ σε 89 επιχειρήσεις και στα τρία παράθυρα του EquiFund: καινοτομίας, νεοφυών επιχειρήσεων και ανάπτυξης.
Τα διαθέσιμα κεφάλαια του EquiFund είναι συνολικά 448 εκ. ευρώ και η σύνθεση των κεφαλαίων έχει ως εξής: 200 εκατ. ευρώ προέρχονται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΤΠΑ) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF) και 31 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ).
Εκτός από τους δημόσιους πόρους, ο τρόπος λειτουργίας του EquiFund εξασφαλίζει τη μόχλευση και σημαντικών ιδιωτικών κεφαλαίων καθώς περισσότεροι από 150 ιδιώτες επενδυτές έχουν συνδράμει και αυτοί με πόρους ύψους περίπου 157 εκ ευρώ.
Το άρθρο
Αναλυτικά το άρθρο αναφέρει τα εξής:
Στις 27 Αυγούστου 2020 ανακοινώθηκε η μεγαλύτερη εξαγορά που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ σε ελληνική startup. Συγκεκριμένα η εταιρία Instashop του Γιάννη Τσιώρη και της Ιωάννας Αγγελιδάκη εξαγοράσθηκε από την Γερμανική Delivery Hero για το ποσό των 360 εκ. δολαρίων.
H Instashop λειτουργεί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής (Middle East & North Africa – ΜΕΝΑ) μέσω μίας εφαρμογής (App) και σε συνεργασία με ένα ιδιαίτερα διευρυμένο δίκτυο λιανοπωλητών, εξασφαλίζει στον πελάτη την παράδοση προϊόντων παντοπωλείου με ταχύτητα στο σπίτι του. Αν και η εταιρεία δραστηριοποιείται στις χώρες ΜΕΝΑ, το τεχνολογικό της «Hub» εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, απασχολώντας 19 στελέχη.
Η επιχείρηση είχε αρχικά χρηματοδοτηθεί από το fund “Venture Friends” και από το Jabbar Internet Group, ένα επενδυτικό σχήμα της περιοχής της ΜΕΝΑ. Η Venture Friends συμμετείχε και στο δεύτερο γύρο χρηματοδότησης του Instashop, με την συμβολή πόρων από το EquiFund (Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών ΤΑΕΣΥΜ) το οποίο λειτουργεί με κεφάλαια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020).
Η Instashop αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατέστη κερδοφόρα και ηγέτης του κλάδου στην περιοχή, ενώ η θέση της ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο με την συγκυρία της πανδημικής κρίσης COVID-19 καθώς η ζήτηση για διανομή κατ οίκον τροφίμων και υγειονομικών εφοδίων, εκτινάχθηκε.
Η ραγδαία ανάπτυξη της Ιnstashop ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει την προσοχή του Γερμανικού κολοσσού στον τομέα της διανομής, Delivery Hero, οδηγώντας την στην πραγματοποίηση της ιστορικής αυτής εξαγοράς για τα ελληνικά δεδομένα.
Με την σημαντική αυτή επένδυση από μια εταιρεία παγκόσμιο ηγέτη, αναμένεται να αυξηθούν εντυπωσιακά τα μεγέθη και οι δυνατότητες της Ιnstashop με προφανή οφέλη και για την ελληνική αγορά, καθώς οι ιδρυτές είναι Έλληνες και το τεχνολογικό της Hub βρίσκεται στην χώρα μας.
Η συγκεκριμένη εξαγορά, αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μια ακολουθία άλλων αντιστοίχων εξαγορών που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, κάτι που υποδηλώνει ότι το ελληνικό οικοσύστημα της καινοτόμου επιχειρηματικότητας προκαλεί όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη διεθνή επενδυτική αγορά. Οι ευνοϊκές προοπτικές που σταδιακά διαμορφώνονται στην ελληνική καινοτόμο επιχειρηματικότητα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εμπλοκή όλο και περισσότερων ταλαντούχων επιχειρηματιών, ανακόπτοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο το brain drain, συγκροτώντας στέρεες αναπτυξιακές βάσεις για την οικονομία της χώρας.
Αναμφίβολα, σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, διαδραμάτισε ο σχεδιασμός και η λειτουργία του EquiFund. Η διάθεση των σημαντικών κεφαλαίων του EquiFund μέσω των επενδυτικών Funds, τα οποία λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έδωσαν πρωτοφανή πρόσβαση σε χρηματοδότηση στις ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις, προσφέροντας τους με αυτό το τρόπο την δυνατότητα να αναπτύξουν περαιτέρω τα επιχειρηματικά τους πλάνα, βελτιώνοντας έτσι τις πιθανότητες επιτυχίας τους. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, έως την 31η Δεκεμβρίου 2019, έχουν διατεθεί πάνω από 96 εκατομμύρια ευρώ σε 89 επιχειρήσεις και στα τρία παράθυρα του EquiFund: καινοτομίας, νεοφυών επιχειρήσεων και ανάπτυξης!
Τα διαθέσιμα κεφάλαια του EquiFund είναι συνολικά 448 εκ. ευρώ και η σύνθεση των κεφαλαίων έχει ως εξής: 200 εκατ. ευρώ προέρχονται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΤΠΑ) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF) και 31 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ). Εκτός από τους δημόσιους πόρους, ο τρόπος λειτουργίας του EquiFund εξασφαλίζει τη μόχλευση και σημαντικών ιδιωτικών κεφαλαίων καθώς περισσότεροι από 150 ιδιώτες επενδυτές έχουν συνδράμει και αυτοί με πόρους ύψους περίπου 157 εκ ευρώ.
Η πεποίθηση μας είναι ότι η στρατηγική του ΕΠΑνΕΚ και ο σχεδιασμός των προγραμμάτων του, θα συμβάλουν ώστε να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε κι άλλα ευχάριστα νέα από το οικοσύστημα της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας.