Η Μιανμάρ βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση μετά τον καταστροφικό σεισμό, με εκατοντάδες θύματα και ανυπολόγιστες ζημιές. Οι κάτοικοι της Μιανμάρ συνεχίζουν να μετρούν τις πληγές τους μετά τον φονικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα στις 28 Μαρτίου. Η καταστροφή έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 3.350 ανθρώπων και 4.850 τραυματίες, με 220 ακόμη να αγνοούνται Οι επιχειρήσεις διάσωσης καθυστερούν, αυξάνοντας την αγωνία, καθώς οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων κάτω από τα ερείπια μειώνονται. Πολλοί κάτοικοι σε πόλεις και κωμοπόλεις της κεντρικής Μιανμάρ αναγκάζονται να κοιμούνται στο ύπαιθρο, φοβούμενοι να εισέλθουν στα κατεστραμμένα σπίτια τους. Αν και η ανθρωπιστική βοήθεια αρχίζει να φτάνει, οι πληγέντες εκφράζουν ανησυχία ότι αυτή είναι ανεπαρκής. Χρειάζονται απεγνωσμένα καθαρό νερό, τρόφιμα και ιατρική βοήθεια.
Πώς θα μπορέσει η Μιανμάρ να ανοικοδομηθεί; Το σοκ από την καταστροφή αναδεικνύει ερωτήματα σχετικά με το πώς μπορεί η χώρα να ανασυνταχθεί, δεδομένων των σοβαρών ζημιών. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η ανοικοδόμηση των αστικών κέντρων θα απαιτήσει δισεκατομμύρια δολάρια και η στρατιωτική χούντα δεν διαθέτει την απαραίτητη χρηματοδότηση ούτε τη διεθνή νομιμότητα για να εξασφαλίσει τη στήριξη από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Παγκόσμια Τράπεζα ή η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη καθώς ο στρατός, ο οποίος είναι αντιπαθής στον πληθυσμό, προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο εν μέσω μίας ευρείας εξέγερσης που διαρκεί από το 2021. Η συνέχιση των αεροπορικών επιθέσεων από την χούντα, ακόμη και μετά τον σεισμό, υποδεικνύει την απελπισμένη προσπάθεια του στρατού να παραμείνει στην εξουσία.
Η έκκληση της χούντας για διεθνή βοήθεια, λόγω των σοβαρών ζημιών στην πρωτεύουσα Νάιπινταου, έρχεται ως μία σπάνια ενέργεια, καθώς οι καταστροφές περιλαμβάνουν κατεστραμμένα κυβερνητικά κτίρια και νοσοκομεία. Ο Τζον, υπάλληλος του υπουργείου Μεταφορών, δήλωσε: Δεν υπάρχει διαφάνεια για τον αριθμό των θυμάτων στην πρωτεύουσα.
Η ανθρωπιστική βοήθεια είναι κρίσιμη για την επιβίωση των κατοίκων, καθώς 20 τουλάχιστον πόλεις και κωμοπόλεις έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά οι προσπάθειες διάσωσης εμποδίζονται από τις στρατιωτικές δυνάμεις. Ο Χόρσι από την Crisis Group δήλωσε ότι η αδυναμία του στρατού να συμμετάσχει αποτελεσματικά στις διασώσεις επιδεινώνει την κατάσταση, καθώς οι περισσότεροι στρατιώτες είναι απασχολημένοι σε άλλες επιχειρήσεις.
Ο πόνος και η αβεβαιότητα θα συνεχίσουν να καταδυναστεύουν τους πολίτες της Μιανμάρ, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει όχι μόνο την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε ο σεισμός, αλλά και την ευρύτερη πολιτική κρίση που επικρατεί.
Πηγή περιεχομένου: in.gr