Η εκλογή του Μιχαήλ Στασινόπουλου το 1974 σηματοδότησε τη μετάβαση στη δημοκρατία στην Ελλάδα. Πριν από ακριβώς 50 χρόνια, στις 18 Δεκεμβρίου 1974, η Μεταπολίτευση άρχισε να διαμορφώνεται με την εκλογή του προσωρινού Προέδρου της Δημοκρατίας, Μιχαήλ Στασινόπουλου. Η πτώση της Χούντας, στις 24 Ιουλίου, είχε προηγηθεί, και στις 8 Δεκεμβρίου ο ελληνικός λαός, με ποσοστό 69,2%, επέλεξε το πολίτευμα της Αβασίλευτης Δημοκρατίας έναντι της Βασιλείας. Η προσωρινότητα της προεδρίας του Στασινόπουλου προήλθε από το γεγονός ότι το νέο Σύνταγμα της χώρας δεν είχε ακόμα εγκριθεί.
Ο Στασινόπουλος διαδέχθηκε τον στρατιωτικό Φαίδωνα Γκιζίκη, ο οποίος είχε αναλάβει την προεδρία τον Νοέμβριο του 1973, διορισμένος από τη δικτατορία του Δημήτριου Ιωαννίδη, αντικαθιστώντας τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο. Σε άρθρο του ΤΟ ΒΗΜΑ, στις 18 Δεκεμβρίου 1974, λίγες ώρες πριν από την εκλογή του Στασινόπουλου, αναφερόταν ότι με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας εκλέγεται από τη Βουλή ο προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τον κ. Κ. Καραμανλή να τον επιλέγει τελικά.
Η εκλογή του Στασινόπουλου, που υποστηρίχθηκε από 206 βουλευτές, σήμανε την αρχή μιας νέας φάσης στην πολιτική ζωή της χώρας. Όπως σημειώνεται στο ΤΟ ΒΗΜΑ της 19ης Δεκεμβρίου, η εκλογή του προσωρινού Προέδρου και η αναμενόμενη κατάθεση του σχεδίου Συντάγματος από την Κυβέρνηση στην Βουλή θα ξεκινούσαν μια διαδικασία τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων του νέου πολιτεύματος.
Στο μήνυμά του, ο Μιχαήλ Στασινόπουλος, αναφέρθηκε στην υποχρέωσή του να διασφαλίσει την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας που θα οδηγούσε στην ολοκλήρωση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Υπογράμμισε επίσης την εμπιστοσύνη του στη Βουλή για την ανασυγκρότηση της Πολιτείας, τονίζοντας ότι το νέο δημοκρατικό πολίτευμα θα προσέφερε τις προϋποθέσεις για την ευημερία του ελληνικού έθνους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr