Ο Μιχάλης Δερτούζος υπήρξε κεντρική φιγούρα στη σύγχρονη πληροφορική και οραματιστής της ελληνικής ανάπτυξης. Στις 5 Νοεμβρίου 1936 γεννήθηκε στην Αθήνα ο διαπρεπής επιστήμονας Μιχάλης Δερτούζος, καθηγητής του φημισμένου MIT (Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης) και διευθυντής του περίφημου Εργαστηρίου Επιστήμης των Υπολογιστών (Laboratory for Computer Science/LCS) στο ίδιο πανεπιστημιακό ίδρυμα από το 1974 έως το 2001. Ο σπουδαίος ερευνητής, ο οποίος θεωρούνταν ένας από τους πατριάρχες της πληροφορικής παγκοσμίως, απεβίωσε στη Βοστώνη στις 27 Αυγούστου 2001.
Λίγα χρόνια πριν από το θάνατό του, το 1998, κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο «Τι μέλλει γενέσθαι», μεταφρασμένο από την Κρίστυ Κουνινιώτη. Στην εισαγωγή της ελληνικής έκδοσης είχε δηλώσει τη βαθιά του αγάπη για την πατρίδα του και την πίστη του στις προοπτικές της πληροφορικής στην Ελλάδα. Γράφει χαρακτηριστικά: «Αν η εκτίμηση αυτή είναι σωστή, θα μπορούσε η νέα αυτή επανάσταση να δονήσει την Ελλάδα περισσότερο, ώστε να καταλάβει προνομιούχα θέση δίπλα στον τουρισμό και τις αγροτικές μας εξαγωγές».
Ο Δερτούζος αναλύει τους λόγους αποτυχίας της Ιαπωνίας στην πληροφορική, εστιάζοντας στην ανάγκη δημιουργικότητας και εφευρετικότητας, σε αντίθεση με την ομοιομορφία. Τονίζει ότι οι Έλληνες έχουν μια έμφυτη κλίση προς την άυλη πληροφορική, η οποία μπορεί να αποτελέσει εθνικό πλεονέκτημα στην Πληροφοριακή Εποχή. Ονειρεύεται ομάδες Ελλήνων νέων να προσφέρουν πληροφοριακές υπηρεσίες διεθνώς, ενώ παράλληλα δημιουργεί μία νέα έκφανση του ελληνισμού, συνδέοντας ψηφιακά την ελληνική διασπορά.
Αν και οι σκέψεις του μπορεί να φαίνονται ρομαντικές, ο Δερτούζος μας καλεί να αναλογιστούμε την ευκαιρία που έχει η Ελλάδα στην Πληροφοριακή Εποχή, επισημαίνοντας ότι το μέλλον είναι στα χέρια μας.