Μικρή πτώση 1,9% στη μέση πληρότητα των ξενοδοχείων στην Αθήνα τον Ιούλιο

Μικρή πτώση 1,9% στη μέση πληρότητα των ξενοδοχείων στην Αθήνα τον Ιούλιο

Με μια ήπια μείωση της μέσης πληρότητας κατά 1,9% σε σύγκριση με το 2023 και την ίδια πτώση και σε σχέση με το 2022, ολοκληρώθηκε ο φετινός Ιούλιος για τα ξενοδοχεία της Αθήνας. Παράλληλα, η μέση πληρότητα για το 7μηνο του 2024 διαμορφώθηκε στο 77,2%, αυξημένη από το 75,3% του 2023.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού αναφέρει ότι η θετική μεταβολή του 2,5% στην πληρότητα του 7μήνου 2024 προέρχεται κυρίως από την καλή επίδοση των πρώτων μηνών του έτους και όχι από την εποχή της τουριστικής αιχμής (Μάιος-Ιούνιος-Ιούλιος) όπου παραδοσιακά παρατηρείται αύξηση.

Όσον αφορά τις προβλέψεις για τον φετινό Αύγουστο, οι ξενοδόχοι της Αθήνας εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία. Θετικά νέα παρατηρούνται από τη μέση τιμή των δωματίων και το μέσο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο, που κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Ειδικότερα, η μέση πληρότητα στα αθηναϊκά ξενοδοχεία τον Ιούλιο φτάνει το 87,2%. Για το 2024, μέχρι σήμερα, μόνο ο Ιούνιος παρουσίασε υψηλή πληρότητα (91,7%), ενώ ο Μάιος, αν και μήνας αυξημένης κίνησης, είχε μείωση κατά 2,7% σε σχέση με το 2023. Σημαντική ήταν και η μείωση κατά 1,5% τον Ιούνιο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Αυτή η πτωτική τάση στην πληρότητα, αν και ήπια, δεν σχετίζεται με τις τιμές των ξενοδοχείων και δεν μπορεί να αποδοθεί στην αυξημένη διαθέσιμη δυναμικότητα των ξενοδοχειακών κλινών. Η αύξηση της πληρότητας των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Αθήνα-Αττική φαίνεται να επηρεάζει την κατάσταση, όπως προκύπτει από στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε η ΕΞΑΑΑ και τα οποία ανακοινώθηκαν στους υπουργούς Τουρισμού, Οικονομίας και Ανάπτυξης μέσω πρόσφατης επιστολής, οι κλίνες στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Περιφέρεια Αττικής αυξήθηκαν κατά 751% την περίοδο 2014-2023, σε αντίθεση με 16% για τις ξενοδοχειακές κλίνες. Στην Αθήνα, οι κλίνες της βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξήθηκαν κατά 770% την ίδια περίοδο, συγκριτικά με 29% για τα ξενοδοχεία.

©

Loading