Αναλύουμε τη σημασία της συγγνώμης και πότε δεν είναι αναγκαία. Ενημερωθείτε για τις ψυχολογικές συνέπειες. Είναι καθοριστικό να ζητάμε συγγνώμη όταν έχουμε διαπράξει κάποιο λάθος ή όταν οι πράξεις μας έχουν βλάψει κάποιον άλλο. Η απολογία αποτελεί μια άτυπη υποχρέωση, ιδιαίτερα όταν φέρουμε ευθύνη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η συγγνώμη όχι μόνο δεν είναι αναγκαία, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες για τον εαυτό μας και για τους άλλους. Έχει συμβεί πολλές φορές να λέμε συγγνώμη απλώς για να αποφύγουμε μια διαμάχη ή λόγω ενοχών, χωρίς καν να υπάρχει πραγματικός λόγος.
Η επόμενη φορά που θα αναρωτηθούμε αν αξίζει να απολογηθούμε για κάτι, καλό είναι να εξετάσουμε προσεκτικά εάν θα πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη. Αν δεν πιστεύουμε ότι έχουμε ευθύνη για το λάθος, τότε η απολογία είναι περιττή. Η γνήσια συγγνώμη προϋποθέτει την ανάληψη ευθύνης, γι’ αυτό καλύτερα να χρησιμοποιούμε φράσεις όπως λυπάμαι που πληγώθηκες.
Επιπλέον, αν γνωρίζουμε ότι έχουμε κάνει κάτι λάθος αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να το παραδεχτούμε, μια απολογία μπορεί να μην είναι η κατάλληλη επιλογή. Αν δεν έχουμε την ικανότητα να κατανοήσουμε την επίδραση που έχει η πράξη μας στον άλλον, η συγγνώμη δεν θα είναι αυθεντική. Αντί να ζητάμε συγγνώμη βιαστικά, ίσως είναι πιο χρήσιμο να πάρουμε το χρόνο μας για να επεξεργαστούμε τα συναισθήματά μας και να αναγνωρίσουμε την επίδραση που είχαμε στους άλλους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr