Οι προτιμήσεις επικοινωνίας της γενιάς Ζ αντικατοπτρίζουν τη σύγχρονη ψηφιακή εποχή και τις αλλαγές που αυτή έχει επιφέρει. Η σύγχρονη ψηφιακή εποχή έχει διευκολύνει αρκετά την επικοινωνία ενώ ανά σημεία την έχει αλλάξει. Ενώ παλιότερα επικοινωνούσαμε μέσω μηνυμάτων, σήμερα τα μηνύματα μέσω κινητού ή κάποιας online εφαρμογής τείνουν να εμφανίζονται όλο και συχνότερα στην καθημερινότητά μας. Συγκεκριμένα, 7 στους 10 millennials και η νεότερη γενιά Gen Z προτιμούν να επικοινωνούν ψηφιακά -κυρίως μέσω μηνυμάτων κειμένου- παρά αυτοπροσώπως.
Ερευνητές μελέτησαν περισσότερους από 4.000 νέους ενήλικες ηλικίας 18 έως 34 ετών σε έξι χώρες του δυτικού κόσμου (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία και Ιαπωνία) στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2017, για να ανακαλύψουν τις προτιμήσεις της επικοινωνίας τους.
Παγκοσμίως, το 65% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι μιλούν με συνομηλίκους τους πιο συχνά μέσω γραπτών μηνυμάτων ή κινητού τηλεφώνου. Ο αριθμός είναι ακόμα υψηλότερος στις αγγλόφωνες χώρες, καθώς περίπου το 74% των millennials και της Gen Z επικοινωνούν ψηφιακά πιο συχνά.
Ένα ακόμα αξιοσημείωτο σημείο της έρευνας είναι το γεγονός ότι περίπου το 62% προτιμά να ξεχάσει το πορτοφόλι του στο σπίτι παρά το κινητό του τηλέφωνο. Επιπλέον, το 70% παραδέχεται ότι κοιμάται πολύ κοντά στο κινητό του, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ελέγχουν τις ειδοποιήσεις τους ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Είναι δεδομένο ότι το κινητό τηλέφωνο, με όλες τις ψηφιακές εφαρμογές που συνεπάγεται, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας των millennials και της Gen Z. Είναι όμως αυτή η συνήθεια αποτελεσματική για τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις τους; Το ερώτημα είναι περίπλοκο και απαιτεί προσεκτική εξέταση.
Η ψηφιακή εποχή έχει αλλάξει τη ροή της ζωής, και ενώ μπορεί να διευκολύνει την καθημερινότητά μας, ανακύπτουν ερωτήματα σχετικά με την πραγματική ουσία των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.