Φτιάξτε το παραδοσιακό πιάτο μοσχάρι καπαμά με λαχανικά, με οδηγίες που θα σας μεταφέρουν σε όμορφες γευστικές στιγμές. Υπάρχουν εκείνα τα πιάτα που μπορείς να τα φτιάξεις με κλειστά μάτια και τα άλλα, που απαιτούν κόπο και προσοχή. Ο γνωστός σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος παρουσίασε μια συνταγή υπομονής: μοσχάρι καπαμά με λαχανικά, ένα πιάτο που αναδεικνύει τις καλές εποχές της μαγειρικής.
Με αυτή τη συνταγή, η διαδικασία μαγειρέματος απαιτεί προσοχή σε κάθε βήμα. Θέλει δουλειά, αλλά το τελικό αποτέλεσμα αποζημιώνει και θα σας παρασύρει σε νοσταλγικές μνήμες.
Τα υλικά:
– 1,5 κιλό μοσχάρι χτένι
– 3 πατάτες
– 4 μελιτζάνες
– 4 ντομάτες
– 2 καρότα
– 2 λευκά κρεμμύδια
– 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
– 100 ml λευκό κρασί
– 1 κ.σ. μέλι
– 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
– 1 κ.γ. γαρύφαλλο
– 1 ξύλο κανέλας
– 2 φύλλα δάφνης
– 1/2 ματσάκι μαϊντανός
– Αλάτι
– Πιπέρι
Το μυστικό:
Το καπαμά είναι τρόπος μαγειρέματος, δηλαδή κομμάτια κρέατος που σιγομαγειρεύονται σε κατσαρόλα με καπάκι.
Η διαδικασία:
Σε μια προθερμασμένη κατσαρόλα με λάδι προσθέτουμε πρώτα τη μελιτζάνα και την πατάτα, όπου τις τηγανίζουμε λίγο για να μαλακώσουν και να αποκτήσουν μια ωραία κρούστα. Αφού μαλακώσουν οι μελιτζάνες και οι πατάτες, τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Στο ίδιο λάδι, βάζουμε το μοσχάρι και το σοτάρουμε, ώστε να κρατήσει το ζουμί. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πελτέ ντομάτας, το καρότο, τον μαϊντανό, τη δάφνη, το γαρύφαλλο και την πάπρικα. Σβήνουμε με κρασί και βάζουμε ξανά τις μελιτζάνες και τις πατάτες. Προσθέτουμε επίσης τη δόση μελιού, πιο λίγο ντομάτα αν χρειάζεται και καπακώνουμε την κατσαρόλα. Για τις επόμενες δύο ώρες, αφήνουμε το καπάκι και τους υδρατμούς να κάνουν όλη τη δουλειά.
Πηγή περιεχομένου: in.gr