Ανακαλύψεις από τον τάφο του Τουταγχαμών αποκαλύπτουν νέες προσεγγίσεις στις αρχαίες αιγυπτιακές ταφικές τελετές. Το 1922, η ανακάλυψη του σχεδόν άθικτου τάφου του Τουταγχαμών από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ αποκάλυψε έναν ανεκτίμητο θησαυρό για τους λάτρεις της αρχαίας Αιγύπτου. Αυτό το εύρημα προσέφερε μία βαθύτερη κατανόηση των λεπτομερειών που συνόδευαν τις φαραωνικές ταφές της εποχής. Ωστόσο, το εύρος του ευρήματος ήταν τέτοιο που αρκετά αντικείμενα πέρασαν απαρατήρητα, όπως μια σειρά αντικειμένων που βρίσκονταν σε ένα χαλί σε γωνία του ταφικού θαλάμου. Σε αυτά περιλαμβάνονταν τέσσερα ξύλινα εμβλήματα και τέσσερις μυστηριώδεις ορθογώνιοι άψητοι πήλινοι δίσκοι.
Οι ανασκαφικές καταγραφές για τους δίσκους αυτούς είναι περιορισμένες, καθώς καταγράφηκαν μαζικά και δεν περιλαμβάνονται στις περίπου 1.400 εικόνες που τράβηξε ο Βρετανός φωτογράφος Χάρι Μπάρτον κατά τη διάρκεια της ανασκαφής. Ο αρχαιολόγος που ηγήθηκε της αποστολής αναφέρθηκε στους δίσκους μόνο παρεμπιπτόντως στην έκθεσή του, υποθέτοντας ότι οι πήλινοι δίσκοι πιθανόν χρησίμευαν ως βάσεις για τα εμβλήματα. Αυτή η ερμηνεία παρέμεινε κυρίαρχη μέχρι σήμερα.
Δύο πρόσφατες μελέτες των δίσκων προτείνουν εναλλακτικές ερμηνείες για τη λειτουργία τους στις ταφικές τελετές. Η πρώτη μελέτη υποστηρίζει ότι οι δίσκοι ίσως ήταν κύπελλα σπονδών που σχετίζονταν με τελετές για τον Όσιρι, τον θεό της ανάστασης και της μεταθανάτιας ζωής στην αρχαία Αίγυπτο. Ο ταφικός θάλαμος του Τουταγχαμών φαίνεται ότι σχεδιάστηκε για να αναπαριστά μια ταφική τελετή, γνωστή ως αφύπνιση του Όσιρι, κατά την οποία ο Ώρος ή ένας κληρονόμος αφυπνίζει τον αποθανόντα Όσιρι, επιτρέποντάς του να κυβερνήσει στη μετά θάνατον ζωή.
Οι αινιγματικοί δίσκοι από τον τάφο του Τουταγχαμών δεν είναι οι μόνοι που έχουν ανακαλυφθεί. Περίπου 100 άλλοι δίσκοι έχουν βρεθεί σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες, που χρονολογούνται από τη βασιλεία του Τουταγχαμών και μετά. Παρά τον μικρό αριθμό ευρημάτων, αυτός μπορεί να αποδοθεί στην ευθραυστότητα του πηλού και στην πιθανότητα άλλων δίσκων να έχουν καταστραφεί από επιδρομείς.
Ο Τουταγχαμών και οι αξιωματούχοι του φρόντισαν να προσαρμόσουν τις παραδοσιακές ταφικές πρακτικές, επαναφέροντας τον Όσιρι στο προσκήνιο. Σημαντικές παρατηρήσεις της ανασκαφής δείχνουν ότι οι δίσκοι πιθανώς είχαν ξεχωριστή λειτουργία από τις ξύλινες αντικείμενα, καθώς οι καμπύλες τους δεν είναι κατάλληλες για στήριξη. Υποδεικνύουν μια συμμετοχή σε τελετές που αφορούσαν την ανάσταση των νεκρών και τη σύνδεση με την ιδέα της γονιμότητας.
Η δεύτερη ακαδημαϊκή μελέτη, που διεξήχθη από τον Γιάκομπους βαν Ντάικ στο Πανεπιστήμιο του Groningen, προτείνει ότι οι δίσκοι ενδέχεται να σχετίζονται με αρχαία κείμενα, όπως το Βιβλίο των Νεκρών, που χρησιμοποιούνταν πριν από την εποχή του Τουταγχαμών. Αυτές οι ανακαλύψεις ανοίγουν νέους δρόμους στην κατανόηση της αρχαίας αιγυπτιακής ταφικής τελετουργίας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr
